Årets mattrender – detta kommer du att äta 2018

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Jan 04, 2018

Vi har spanat in tongivande trender i världen och i Sverige så att du kan vara först med det senaste. Eller inte.

Detta kommer du att äta 2018

Välkommen till 2018. I år fortsätter vi anstränga oss för att äta mindre (men bättre) kött och mer grönsaker. Men det finns även andra matfenomen som du lär träffa på detta år:

Tarmvänlig mat

Det ska syras och fermenteras och picklas. Trenden med mat som är bra för din mage når de breda massorna och du kan förvänta dig syrade grönsaker på krogen och att inom kort få smaka på vännens hemmagjorda kimchi. Och miso. Och kombucha. Och kanske kefir. En specialare är den koreanska såsen (ja, Koreatrenden fortsätter) gochujang, gjord på bland annat fermenterad soja.

Korea (igen)

Dijonsenap, ketchup och de gamla vanliga heta såserna och marinaderna lever farligt. Det ska vara gochujang (se ovan), ganjang (sojasås) och koreansk bbq-sås.

Hawaiiansk mat (igen)

De flesta som är nyfikna på mat har nu koll på Poké (”påukej”), Hawaiis svar på sushimi/sashimi. I Sverige har den här salladen på rå fisk som serveras i en skål för tydlighetens skull fått namnet ”Poke bowl”. Vad mer har Hawaii att buda på?

Smaker från norr (igen)

Sveriges egen stjärnrestaurang Fäviken symboliserar den här trenden 2018 liksom tidigare år. Den har allt: Nordiska ingredienser, ett extremt lokaltänk, picklat och syrat (vad ska man annars äta hela vintern häruppe?), "från nos till svans", och ett långsiktigt hållbart tänk.

Exotiska kryddor 1

Storhetstiden för gurkmeja – om du har upplevt en sådan trend – är slut. Nu är det andra exotiska kryddor, gärna från Nordafrika och Mellanöstern, som gäller: Spiskummin, koriander, kardemumma (i maten, inte bullarna), harissa, za’atar, ras el hanout, med flera. En enkel början är att pudra dem över ugnsbakad blomkål…

Exotiska kryddor 2

Timutpeppar kommer från Nepal. Den här heta kryddan för inte bara med sig en fräsch chilihetta, där finns även spår av något syrligt, fruktigt som kan påminna om grapefrukt. Snart i en butik nära dig och fungerar även i din gin och tonic.

Hyperlokal mat

Även känt som ”farm-to-table”. Michelinkrogen Noma i Köpenhamn visar vägen i den här trenden: Nya restaurangen öppnar i anslutning till en egen handelsträdgård varifrån man skördar så gott som alla sina grönsaker som, ögonblicket därpå, serveras gästerna. Och det kommer kännas helt ok att skälla ut kyparen om man får något på tallriken som inte är i säsong…

Food tech

Detta tråkiga buzzword handlar om flera olika sätt att – med lite hjälp av ny teknik – skapa långsiktigt hållbar mat och matproduktion. Till exempel vegetariska burgare som inte bra smakar som kött, men som även blöder som kött…

Det våras för växtproteiner

Nytt för 2018 är att den här trenden går hand i hand med food tech, ovan. Det experimenteras friskt med råvaror som har exotiska namn, som tempeh och seitan. En mer ”low tech”-trend inom samma område är att helt enkelt skaka fram mer och fler proteiner från växtriket. Här har lösningarna namn som man känner igen: Tofu, quinoa, hampa, linser och bönor, med flera.

Hälsosamma frasiga, krispiga, puffiga snacks

Äntligen! För alla vi som har undrat varför chipsen till barhänget måste vara så onyttiga så verkar svaret komma nu: Ärtor, brysselkål, edamamebönor, linser och annat som friterats, rostats och bakats till tilltugg som du inte kan motstå. Präktiga matfilosofier och pekpinnar har alltid funnits, men nytt för den här trenden är att du kan förvänta dig att alternativsnacksen är syndigt goda och tillfredsställande. Håll utkik efter frasiga, krispiga varianter på sjögräs, kål, kassava, osv.

Ghee

”Ghee” är, när allt kommer omkring, något så omärkvärdigt som klarerat smör på indiskt vis. Det tillför massor med god smak, är nästan fritt från laktos, och tål dessutom högre temperaturer än vanligt smör. Har du undrat över varför grytorna har så djupa smaker och varför vegetariska rätter blir så goda i det indiska köket? Svaret heter ofta ghee…

På tal om Indien…

Förr eller senare uppgraderas och moderniseras alla kök. Är 2018 året då det ska ske med det indiska köket? Kommer vi äntligen få se annat på menyn än de där goda gulorangearöda grytorna – men som alla smakar ungefär likadant? I år håller vi tummarna för det moderna indiska köket…

Icke-söta desserter

2018 är året då du inte ska överraskas om du hittar bröd i glassen, blomkål i bakelsen, avocado i chokladmoussen eller jästpulver på pralinen. Varför? Därför.

Fyllemat från Venezuela: Arepa

Arepa är en friterad bulle gjord på majsmjöl (se bild) som man fyller med nästan vad som helst – gärna med ost, chili, avocado och färsk koriander som smakaccenter. Att den nu sprider sig över världen kan tyvärr bero på att venezolanerna inte längre kan bo kvar i sitt eget land. Korvbröd, hamburgerbröd, tacobröd, pitabröd, och nu arepa…

Brödets återkomst

Det var väl ingen som trodde på allvar att den tröttsamma glutenhysterin skulle bita på den Europeiska civilisationens stolthet, vetemjöl. Se fram emot större brödkorgar på bordet, fler och mer spännande recept och även nymodiga varianter på lokalt vete…

Fritera – nu med luft

“Fritera” är ett av de populäraste sökorden här på Professional Secrets. Den stigande trenden ser ut att fortsätta och nu har det dykt upp en nyttigare nymodighet från over there kallad ”air frying”. Vi är försiktigt skeptiska till denna nymodighet (som vi inte har provat på), för det är ju som bekant inte lätt att slå ett vinnande koncept…

Blommiga smaker

De har börjat dyka upp i de populäraste matlagningsprogrammen och då brukar det inte ta lång tid innan de dyker upp i ett hemmakök när dig: Blommor i maten. De är förstås dekorativa, men smakar de gott? 2018 får vi se…

 

 

 

Köp