En gris som heter mangalitza

Kategori: Trender och insikter, Utomlands, Inspiration, Nyheter | Skrivet: Mar 01, 2018

Mangalitza pig PS

Man brukar tala om Spaniens Iberico som den godaste av alla grisar, men på senare tid ser den ut att få konkurrens av en hårig släkting från Ungern: Mangalitza.

Det mest utmärkande för mangalitzagrisen är att den har krulligt långt hår. Vid första anblick påminner den om ett får, eller en gris i en rejäl ulltröja. Men grisens öde i matsammanhang har med köttets fetthalt att göra:

Mangalitza är godare

Tills nyligen ansåg man att mangalitzan producerar för lite magert kött. Det är därför den gradvis har ersatts av andra, modernare, framavlade raser. Mangalitzan är fortfarande populär – inte minst för tillverkning av (fet) korv – i Ungern. Men även där har modernare raser tagit över. Men nu syns en ljusning för den håriga grisen. Mangalitzan smakar helt enkelt mer och godare än sina framavlade släktingar.

Mangalitza en godare gris

Matvärlden har sent omsider fått upp ögonen för att det är fettet som ger köttet smak. Anledningen till varför fläsk idag är så magert är för att man en gång i tiden hade ambitionen att saluföra det som ”vitt” kött. Men under samma resa försvann smaken. Köttet på mangalitzan är däremot marmorerat med hög fetthalt. Det uppskattas av matgäster och älskas av kockar.

Mangalitza en mer etisk gris

Den behöver längre tid på sig att växa, men ändå uppskattar även grisbönder den här lättskötta, nästan självgående och köldtåliga grisen. Mangalitzan kan leva utomhus året om, behöver varken penicillin eller hormoner. Den sköter till och med sin egen försörjning om den får tillräckligt med yta att ströva fritt.

Allt det här gör den även till ett etiskt trevligare val än andra grisar.

Fläsk för finsmakare

Nu sprider den sig utanför Ungerns gränser och påstås vara ”grisens motsvarighet till Wagyu/kobe biff”.

Mangalitza, snart på en trendig och exklusiv tallrik nära dig.

 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp