Allt om din älg

Kategori: Inspiration | Skrivet: Sep 11, 2018

Älggryta

Jaktsäsongen är igång och i år, efter den extremt torra och varma sommaren, ska det fällas extra många älgar. Kan du tillräckligt om världens bästa kött (enligt WWF)? Inte minst om älgkött?

Älgfärs för nyburgare

Älgfärs är en utmärkt början för dig som äs osäker på vilt som råvara. Behandla den ungefär som annan färs, men tänk på att köttet är magert och behöver lite extra hjälp av – till exempel – smör, grädde, sidfläsk, färs från fetare djur, osv.

Byt helt enkelt ut färsen i biffar, hamburgare, köttfärssås eller köttbullar mot älgfärs.

Grytbitar av älg

Grytbitar är också enkla att lyckas med. Även här ska du vara generös med tillfört fett i någon form. Och tänk på att börja i tid, det kan ta ett par timmar innan älggrytan är perfekt.

Mild viltsmak

Åsikterna går isär (och de ska de göra eftersom lockelsen med viltkött är just variationen, att textur och smak påverkas av det vilda djurets livscykel och kosthållning). Men man kan generalisera och säga mest viltsmak har ren, följt av rådjur. Älg har en ganska diskret viltsmak.

Fryst älg utmärkt

Du måste inte vara jägare för att få äta älg. Ojämn tillgång på viltkött gör den här råvaran sälsynt i vanliga butiker, men du hittar den ofta fryst. Och till saken hör att älg och annat viltkött – på grund av låg fetthalt – går utmärkt att frysa.

Hittar du fryst viltkött är det med största sannolikhet ett väl bevarat kött.

Ägfilé

De allra finaste bitarna på älgen, till exempel filé, kräver lite mer av dig som kock eftersom det magra köttet lätt blir torrt om det tillags för länge. I värsta fall får det även den smak av lever eller "plåt" som kännetecknar överkokt kött och som en del, felaktigt, associerar till vilt.

Läs mer om älg och annat vilt:

Allt om vilt

Styckdetaljer – älg och annat storvilt

Viltköttsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp