Det går lika bra med lussebullar

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 12, 2018

kanelbullar PS

Det är inne att återvinna, därför kommer här ett inlägg från kanelbullens dag. Om 8 proffsiga tips som gör dina kanelbullar – men det går lika bra med lussebullar – godare:

8 tips för godare kanelbullar

Inom svensk mattradition är kanelbullen är ett ödmjukt bakverk som till och med barn som knappt når upp till bakbordet ofta bakar. Men också den här söta, kryddiga kringlan kan nå höga kulinariska höjder. 8 enkla tips från proffsen:

1. Ha mindre mjöl än det står i receptet.

Det har förmodligen skapats för att göra det lite enklare för dig vid bakbordet, inte för att få bästa möjliga resultat. (Att använda rumstempererat i stället för smält smör är ett enkelt knep för att få ner mjölmängden utan att degen blir kletig. Prova.)

2. Ha mer smör än det står i receptet.

Det är med smör i den här typen av bakverk ungefär som med salt i det varma köket: Proffsen använder mycket.

3. Uppgradera kryddorna.

Torra kryddor som kanel, kardemuma, vanilj, med flera, är färskvara – ungefär som kaffe som är godast och smakar mest när det är nymalet. Stöt hela kardemummakärnor till degen – du kommer aldrig att gå tillbaka till puderkardemumma...

4. Jäs degen längre än det står i receptet

Rumstemperatur kan räcka, men degen får inte stå i drag.

5. Knåda degen längre än det står i receptet

Gärna i maskin. Det tar tid för de goda glutentrådarna att utvecklas och bilda en härligt seg, smidig och saftig deg som lossnar från behållaren. (Tänk inte "det går fortare med maskinknådning", tänk "med maskinknådning orkar jag knåda ännu längre".)

6. Ha lägre värme än det står i receptet

Bakresultatet blir jämnare och du får bättre kontroll över resultatet om det inte går för fort.

7. Sänk gallret

Det står "mitt i ugnen" i många recept. Längre ner ger bakverkets kärna mer tid att gräddas innan ytan bränns.

8. Använd termometer

Vetebrödet är klart (men eventuell fyllning kan göra att det ändå ser "blött" ut) vid 95 till 98 grader. Över 100 grader så står du där med torra kanelbullar.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp