Handskar

nov 26, 2019 2 kommentarer
 • xodus

  Inlägg: 0

  Trådar: 0

  Hej

  När, var och på vilket sätt är handskar nödvändiga i ett vanligt hemmakök vid sporadiska tillfällen , kontra det professionella köket med sina variationer i råvaror och mängder till flertalet vitt skilda rätter till gästerna.

  Vänligen, John

  Dela tråd med andra
 • Skriv kommentar

  Kommentera
 • Kommentarer

 • #1dec 2, 2019

  Professional Secrets

  Inlägg: 52

  Trådar: 9

  Hej!

  Tack för din fråga. Vi har också reagerat på att dessa handskar förekommer mer och mer på händerna på matlagare: När man är på krogen, när man ska handla en matbit till lunch, när man tittar på diverse matprogram...

  Vår kollega Henric – som bl a varit kökschef på Operakällaren – svarar:

  Hygien är alltid A och O, och naturligtvis ska man ta alla hänsyn till gäster och/eller familjemedlemmar och minimera risken för smitta. Dock beror hygienfaktorn på vilken typ av råvara, på tillagningssätt samt på om rätten ska ätas per omgående eller en annan dag.

  (I det professionella köket finns också en samhällelig och ekonomisk faktor som väger tungt: En krögare bär ett stort ansvar för sin stora krets med betalande gäster. Och en hygienisk miss i köket kan resultera i både sjuka gäster och ekonomiskt bortfall när krogen tappar i anseende. Vem vill äta på en krog där folk har blivit sjuka?

  Så:

  JA till handskar, när du hanterar mat som ska intas rå. Och när du hanterar fisk och skaldjur och/eller kyckling.

  Till övrig hantering av mat kan det vara lite överkurs (inte minst i hemmaköket). Dock är det alltid lika viktigt att tvätta händerna, byta skärbräda, och tvätta knivarna mellan olika beredningar / råvaror.

  Om det finns någon nackdel så handlar denna i så fall om miljön: Att engångshandskar blir ytterligare en produkt av plast som ska slängas...


  Kommentera 1 kommentarer

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp