I stället för köttbullar (innehåller kål, men ändå):
MATIGA, MUSTIGA, UMAMIGA BLOMKÅLSBULLAR
1 hel blomkål
2 stora ägg
ca 1 dl riven smakrik ost, t ex gruyere
ca 1 dl panko (japanskt paneringsbröd)
ca ½ tsk cayenne
salt
olivolja
Skär blomkålen i buketter och koka dem mjuka i ca 10 minuter. Sila av vattnet.
Mosa den varma blomkålen med en gaffel. Rör ner ägg, ost, panko, cayenne och salt efter smak.
Gör stora eller små ”köttbullar” av massan och stek dem i olivolja i en het panna. De ska bli vackert gyllenbruna. Håll färdiga bullar varma i ugnen och servera genast när du är klar.
Tillbaka till tråden
Skriv kommentar
Kommentarer
#1dec 15, 2014
Inlägg: 18
Trådar: 5
Dessa kommer jag att testa.
#2dec 18, 2014
Inlägg: 94
Trådar: 11
En enklare variant – om du är "vegivore" snarare än vegetarian – är att helt enkelt steka de snygga buketterna med blomkål i ankfett på ganska hög värme. De ska bli lite brunsvedda. Sedan har du på flingsalt ögonblicket innan du serverar... Himmelskt till precis vad som helst.
#3okt 13, 2015
Inlägg: 94
Trådar: 11
Måste kommentera mitt eget recept ovan: det går både lättare och snabbare att få till bullarna om man bakar blomkålen i stället för att koka den. Man blir av med en del vatten vilket gör det lättare att rulla "smeten"...