VEGETARISKT JULBORD

dec 20, 2013 40 kommentarer
  • Rutten

    Inlägg: 20

    Trådar: 6

    Jag tänkte försöka laga något grönt till julbordet. Är trött på kålrecept! Vem kan hjälpa mig?

    Dela tråd med andra
  • Skriv kommentar

    Kommentera
  • Kommentarer

  • #1dec 23, 2013

    Ulrika Grevin

    Inlägg: 19

    Trådar: 4

    Pesto på gröna ärtor, skållad rostad mandel, parmesan (eller varför inte cheddarn!), vitlök och citronzest!


    Kommentera 3 kommentarer
  • #2dec 29, 2013

    Jalapenjojesus

    Inlägg: 91

    Trådar: 11

    Ursäkta att jag kommer för sent, men några förslag som kan lätta upp tunga bufeer även framöver:
    Rostad lök och tomat med balsamvinäger
    Parmesanpanerade och friterade grönsaker (nästan vilka som helst)
    Stekt squash med fetaost och massvis med färsk mynta
    Grillad aubergine i skivor (marinera i salt och pensla med olivolja)...
    Sugar snaps wokade i olja/vitlök/soja/brunt socker

    Nu blev jag hungrig...


    Kommentera 2 kommentarer
  • #3okt 29, 2014

    SusanneSnäll

    Inlägg: 30

    Trådar: 4

    Min farmor gjorde grym ugnsomelett med svampstuvning. Ska kolla om jag har receptet sparat någonstans.


    Kommentera 2 kommentarer
  • #4nov 12, 2014

    Jalapenjojesus

    Inlägg: 91

    Trådar: 11

    En rätt som tillför total fräschör (fungerar även på det vanliga julbordet): Tunt skivad fänkål i en lag/dressing på citronsaft och salt. Räkna med saften från en halv citron och en generös nypa salt till ett mellanstort stånd fänkål... Så otroligt enkelt som det låter.


    Kommentera 1 kommentarer
  • #5nov 12, 2014

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    Det är förståeligt om du är trött på kålrecept, men alla vi som var med och lagade gås med systrarna Brydling i Östermalms Saluhall igår (11 nov) kommer alldeles säkert att duka upp den här superenkla, superfräscha varianten av rödkål på julbordet i år:

    RÖDKÅL
    300 g tunt riven rödkål
    2 msk ättika
    4 msk socker
    1 dl vatten
    ½ st stjärnanis
    1 st finrivet skal av apelsin

    1. Gör en varm lag av ättika, socker, vatten, stjärnanis och apelsinskal.
    2. Strimla rödkålen mycket tunt med hjälp av mandolin.
    3. Då det är dags att servera, lägg i rödkålen i den varma lagen och blanda runt.


    Kommentera
  • #6dec 2, 2014

    SusanneSnäll

    Inlägg: 30

    Trådar: 4

    Som nyss hemkommen från Thailand vill jag rekommendera Papaya-sallad. Syra, sötma och hetta. Spicar upp vilket julbord som helst.


    Kommentera 9 kommentarer
  • #7dec 9, 2014

    Doftochsmak.se

    Inlägg: 1

    Trådar: 0

    Jag länkar här till min blogg, en trevlig grönsakspate.

    http://www.doftochsmak.se/2013/04/12/mammas-gronsakspate/


    Kommentera 1 kommentarer
  • #8dec 15, 2014

    Jalapenjojesus

    Inlägg: 91

    Trådar: 11

    I stället för köttbullar (innehåller kål, men ändå):

    MATIGA, MUSTIGA, UMAMIGA BLOMKÅLSBULLAR

    1 hel blomkål
    2 stora ägg
    ca 1 dl riven smakrik ost, t ex gruyere
    ca 1 dl panko (japanskt paneringsbröd)
    ca ½ tsk cayenne
    salt
    olivolja

    Skär blomkålen i buketter och koka dem mjuka i ca 10 minuter. Sila av vattnet.

    Mosa den varma blomkålen med en gaffel. Rör ner ägg, ost, panko, cayenne och salt efter smak.

    Gör stora eller små ”köttbullar” av massan och stek dem i olivolja i en het panna. De ska bli vackert gyllenbruna. Håll färdiga bullar varma i ugnen och servera genast när du är klar.


    Kommentera 3 kommentarer
  • #9dec 15, 2014

    SusanneSnäll

    Inlägg: 30

    Trådar: 4

    Jag tänkte servera en Egg nog innan julmaten. Är det någon som har ett riktigt bra recept som är lagomt sött?


    Kommentera
  • #10dec 20, 2014

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    Vår engelska systersajt letade upp den här sidan, full med vegetariska förslag:

    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegetarian-christmas-...


    Kommentera 2 kommentarer
  • #11dec 3, 2015

    Anna Barkman Messeter

    Inlägg: 2

    Trådar: 0

    Jag älskar vegetariska rätter! Denna Indiska rätt, sätter lite hetta på julbordet.

    400 g spenat
    1/2 dl olja (ej oliv)
    1 finhackad gul lök
    1 pressad vitlöksklyfta
    2-3 tsk riven ingefära
    2 tsk mald spiskummin
    2 tsk curry
    1 tsk kanel
    2-3 tsk chilipulver
    1/2 burk hela tomater
    1 tsk äppelcidervinäger
    3 msk matlagningsgrädde
    200 gram fetaost
    salt,peppar och koriander

    Bryn löken,vitlöken och ingefäran i all olja, i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kryddorna och fortsätt steka ca 3 min. Lägg i spenaten och tomaterna, och låt allt småputtra i 10 min. Smaka av med salt,peppar och vinäger. Tillsätt grädden och koka ihop. Precis innan servering tillsätter du osten i tärningar. Garnera med koriander och servera.


    Kommentera 1 kommentarer
  • #12dec 8, 2016

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    I dagarna hade vi ett matlagningsevent med stjärnkockarna Ulrika och Carina Brydling på temat "Vegetariskt Julbord". Här tänkte vi bjuda på deras recept på några oerhört inspirerande och klart "juliga" recept. Vi tar ett recept i taget:

    BRYDLINGS SALLAD PÅ GRÖNKÅL OCH FIKON

    Ingredienser
    400 g grönkål
    ½ tsk olja
    ½ gul lök
    1 äpple
    4 färska fikon
    ½ dl majonnäs
    1½ dl cremefraiche
    2 dl valnötskärnor
    Vörtbröd
    Smör
    Salt & peppar

    Majonnäs
    2 ägg
    1 msk Dijonsenap
    ½ msk vitvinsvinäger
    2 dl rapsolja

    Gör så här
    • Skölj och finstrimla grönkålen. Ta lite av grönkålen, torka och massera in ½ tsk olja. Lägg ut på plåt, strö över lite salt och baka 175 gradig ugn 5 –10 minuter.
    • Skala och skiva löken tunt.
    • Skiva fikonklyftorna.
    • Kärna ur och finstrimla äpplet.
    • Rör ihop majonnäs och crème fraiche i en bunke.
    • Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl till en krämig sallad.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Dela bröden och stek i smör till gyllene.
    • Lägg salladen på bröden och garnera med grönkålschips.


    Kommentera
  • #13dec 8, 2016

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    BRYDLINGS KUMMINGLASERADE BETOR MED DILLPESTO

    Ingredienser
    600 polkabetor
    2 röda äpplen
    12 röda steklökar
    2 msk smör
    1 tsk kummin
    2 tsk salt
    2 msk strösocker
    2 msk ättikssprit 12%
    2 msk vatten

    Dillpesto:
    1 ½ dl grovhackad dill
    1 dl riven lagrad cheddar
    1 vitlöksklyfta
    1 dl rapsolja
    1 tsk salt

    Garnering:
    Dillvippor
    ½ dl smulad cheddar
    Kavringskrutonger, små

    • Lägg alla ingredienser till dillpeston i en matberedare eller en mixer och mixa allt till en slät röra, ställ svalt.
    • Koka polkabetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 15-20 min, skala och skär ner dem i mindre bitar.
    • Kärna ur äpplena och skär även dem i mindre bitar. Skala och halvera löken. Stek betor, äpple och löken i smör på medelvärme tills de fått fin färg. Lägg i kummin, salt och socker.
    • Häll över ättika och vatten och låt det koka ihop i stekpanna i en minut. Skaka gärna pannan så allt blandas.
    • Lägg upp allt på en fint fat tillsammans med dillpeston, dillvippor, smulad ost och krutonger.


    Kommentera
  • #14dec 8, 2016

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    BRYDLINGS ROTSELLERI MED POCHERAT ÄGG OCH KRASSE

    Ingredienser
    1 rotselleri
    1 ägg
    1 citron
    1 msk Dijonsenap
    2 dl rapsolja
    ½ dl solroskärnor
    50 g parmesan
    4 ägg
    Vatten och ättika
    Smörgåskrasse
    Salt och peppar
    Smör

    Gör så här
    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Skiva rotsellerin i tjocka skivor, ca 2 cm.
    • Lägg på en plåt och klicka på smör. Krydda med salt och peppar.
    • Rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden.
    • Vispa ihop ägg, finrivet skal och lite saft av citron i en bunke. Vispa droppvis i olja till en tjock majonnäs. Blanda i solroskärnor.
    • Koka upp vatten och tillsätt 1 msk ättika och ½ tsk salt till varje liter vatten. Knäck äggen i en bunke. Vispa upp en virvel i vattnet och häll försiktigt ner äggen ett i taget. Sänk värmen till sjudande och pochera äggen några minuter. Lägg på skärbräda och skär till.
    • Toppa de rostade rotsellerin med majonnäs, riven parmesan, ägg och smörgåskrasse.
    • Krydda med salt och peppar.


    Kommentera
  • #15dec 8, 2016

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    BRYDLINGS VEGOKÖTTBULLAR MED MANDEL, CITRON OCH SVECIA

    Ingredienser:
    1 gul lök
    3 vitlöksklyftor
    skalet från en citron
    100 g skållad/skalad sötmandel
    1 dl hackad persilja
    1 ½ dl ströbröd
    1 ½ dl riven lagrad Svecia
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    2 ägg
    1 liter vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar
    2 msk smör

    Gör så här
    • Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj citronen noga och riv skalet från hela citronen.
    • Mixa lök, vitlök, citronskal, mandel och persilja fint i en mixer eller matberedare. Blanda i ströbröd och ost.
    • Krydda med salt och peppar samt tillsätt äggen och rör ihop till en smet. Forma smeten till små runda bollar.
    • Koka upp vattnet med buljongtärningarna, lägg i bollarna och låt dem koka i ca 8 minuter.
    • Ta upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik. Stek dem sedan gyllenbruna i smör.


    Kommentera
  • #16dec 8, 2016

    Professional Secrets

    Inlägg: 44

    Trådar: 8

    BRYDLINGS STEKTA BRYSSELKÅL MED MAJONNÄS PÅ BRYNT SMÖR OCH ROSTADE HASSELNÖTTER

    Majonnäs
    200 g smör
    2 äggulor
    1 msk dijonsenap
    ½ pressad vitlöksklyfta
    1 msk vitvinsvinäger
    1-2 dl neutral rapsolja
    1 krm salt

    Gör så här:
    • Börja med att bryna smöret så att det blir riktigt nötigt, låt svalna till fingervarmt.
    • Lägg äggula, dijonsenap, vitlök och vinäger i en matberedare.
    • Droppa i olja under mixning och sen smöret.
    • Reglera konsistensen med hjälp av lite varmt vatten om den blir för tjock.
    • Smaksätt med salt.

    Hasselnötter
    50 g hela skalade hasselnötter

    Gör så här:
    • Hacka nötterna grovt och rosta i panna tills de är gyllene

    Brysselkål
    ca 500 g brysselkål
    200 g steklökar
    25 g smör
    1 krm salt
    ½ krm svartpeppar
    (ev lite råsocker)
    1 kruka färska örter till garnering

    Gör så här:
    • Ansa brysselkålen och koka dem hastigt i saltat vatten (får inte koka igenom).
    • Skala och koka även lökarna hastigt.
    • Häll av vattnet och klappa kål och lökar torra med hushållspapper.
    • Dela brysselkålen på hälften.
    • Sätt på en panna och lägg i smör och låt smöret stilla sig något innan kål och lökar läggs i.
    • Salta, peppra och ev sockra och bryn kål och lök.
    • Lägg upp på varmt fat och toppa med majonnäs, hasselnötter och garnera med örter.


    Kommentera
Köp