Hur lyckas man med fond på räkskal?

nov 6, 2016 2 kommentarer
  • Zeeuus

    Inlägg: 0

    Trådar: 0

    Varje gång som vi äter räkor så blir det massor av smakrika skal.
    Det är väldigt synd att kasta bort dessa, men jag tycker det är svårt att få till den där goda djupa havssmaken på dem.
    Finns det något tips på hur man ska göra med dem, då jag tycker det är lätt att få en besk smak?
    T.ex. Rosta skalen hastigt i ugn, eller på låg värme i kastrull och rör om hela tiden så att skalen inte bränns. OLja eller smör?
    Ska man ha i tomatpuré och ska den också få brännas något? VIlket vin är att föredra?
    Är det bra med krabbskal också? Hummer ska det också gå i samma?

    Alla tips emottages.

    Dela tråd med andra
  • Skriv kommentar

    Kommentera
  • Kommentarer

  • #1nov 8, 2016

    Jalapenjojesus

    Inlägg: 91

    Trådar: 11

    Jag hade valt olja – för att det helt enkelt blir enklare. Och så hade jag haft i en klick smör senare i det som ska tillagas. Jag har inte upplevt den beska smaken du beskriver, men kan det bero på att det hela (efter stekningen/rostningen) får koka på för hög värme och för länge. Man har ju lärt sig att det – i alla fall när det gäller fisk – bara ska sjuda...

    Krabba och hummer blir hur gott som helst. Krossa gärna skalen innan du bakar dem i ugnen en stund, och därefter kokar fonden.

    Jag hade valt ett vin utan ekfatskaraktär. Till hummer är väl annars ett litet glas konjak en klassiker...


    Kommentera
  • #2nov 20, 2016

    Nillefest

    Inlägg: 1

    Trådar: 0

    Jag älskar att först fräsa skalen i kastrull eller sauteuse i olja då jag alltid tyckt att det lyfter fram skaldjurssmaken och att det är smaken på oljan som följer med ner i fonden. Såg t o m att man fräser hela skaldjur i olja när man gör Paella så oljan får skaldjurssmaken.


    Kommentera
Köp