Säkerhet kring råa ägg

maj 14, 2017 2 kommentarer
 • Kirmarstru

  Inlägg: 0

  Trådar: 1

  Jag läste "Lilla äggskolan" här på Ps och lärde mig flera nya saker. Vad jag saknade däremot är upplysningar om säkerhet vid användning av råa ägg. Man ser ofta kockar på TV eller internet kläcka i råa ägg i maten men själv törs jag inte göra det vare sig det handlar om cheesecake, pasta carbonara m.m p.g.a. risken för salmonella och annat. Är det i själva verket en chansning varje gång, om man gör det, eller finns det något sätt att vara på den säkra sidan?

  Dela tråd med andra
 • Skriv kommentar

  Kommentera
 • Kommentarer

 • #1maj 15, 2017

  Professional Secrets

  Inlägg: 48

  Trådar: 9

  Hej! Bra frågor.

  Sett från en svensk horisont så har vi fått intrycket att ägg är ett oerhört kontrollerat och väl genomlyst livsmedel.

  Värphönsen har ofta ingen rolig tillvaro, men säkerheten är hög och riskerna som du nämner ovan är låga. Och en tråkig sanning är att ju mer höns får gå utomhus och picka i jorden, desto svårare är det för uppfödaren att kontrollera att inte smittor – till exempel från vilda fåglar som har vägarna förbi – tar sig in i äggproduktionen.

  Men, som sagt, risken är antagligen större att du får i dig salmonella med färsk ruccola än med råa ägg.

  Och förutom det där med säkerhet så är vi nog flera som undrat ett halvt liv varför Rocky (boxaren alltså) dricker ett glas med råa ägg före joggningrundan, när hans kropp hade tillgodogjort sig proteinerna lättare om äggen varit tillagade.

  Vi forskar lite och återkommer. Tack för din fråga!

  John på redaktionen


  Kommentera
 • #2maj 17, 2017

  Professional Secrets

  Inlägg: 48

  Trådar: 9

  Hej igen!

  Vilka risker man vill ta med sin mat är förstås individuellt (det finns till exempel alltid en risk när man äter ostron), men detta har vi lagt till i Lilla Äggskolan:

  – När du äter råa ägg finns en risk att du får i dig campylobakter och salmonella, men i Sverige är risken mycket liten.
  – Risken att det ska hända är däremot större om du äter råa ägg utomlands – inte för att alla andra länder har sämre livsmedelskontroll, men för att du inte kan ha koll på dem alla. I vissa länder är andelen smittade ägg hög.
  – Smittan kan finnas både utanpå och inuti ägget.
  – Symptomen är buksmärtor, diarré, kräkningar och feber.
  – Campylobakter och salmonella dör så fort ägg hettas upp till 70 grader. Vid den temperaturen är ägget (tyvärr) hårdkokt.


  Kommentera

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp