Om vårt läder

Professional Secrets producerar enbart produkter i läder som kommer från ko och buffel där allt tas till vara och där köttet går till matindustrin för människor. Detta gäller både mocka och nappa. Endast djur som har haft en bra tillvaro kan ge läder av jämn och god kvalitet.

Vi arbetar med hudar från Indien, där även tillverkningen sker. Vi importerar inte från andra länder.

Läder måste garvas

Garvning är en nödvändig process för att få fram de attraktiva, slittåliga, långlivade egenskaper som gör läder till ett unikt naturmaterial. Vi garvar utan chrome 6. Däremot används andra, godkända kemikalier i processen.

Garvningen avbryts så tidigt som möjligt för att på så sätt använda så lite kemikalier som möjligt. För att få den rätta mjukheten och följsamheten väljer vi istället att tumla hudarna i värmetrummor med träklossar. Det gör dem mjuka, starka och lätta att arbeta med.

Som ett extra plus får hudarna en vacker yta som kallas ”grain”.

Bara färgning på riktigt

Att sprejfärga läder är en metod som skadar både miljön och de som ska utföra sprejningen. Den tillåter dessutom att man använder läder av sämre kvalitet när man kan dölja felaktigheter som skador och ärr. Vi arbetar endast med de bästa av material. Vårt läder färgas ”på riktigt”.

Färgskiftningar lika med kvalitet

När man färgar utan sprejning måste man utgå från hudarnas naturliga nyanser och förutsättningar och matcha dem för hand – vilket medför att de får olika nyanser. Det tycker vi är precis som det ska. Läder ska vara ett levande material med unika egenskaper och uttryck.

Att det förekommer små färgskillnader mellan de olika delarna i, till exempel, ett av våra förkläden, är ett kvalitetstecken!

Mindre spill av läder

Vi skär våra förkläden i läder i tre eller fyra paneler. Vi använder mer av varje hud och får därför ett minimum av spill. Dessutom ser vi till att tillverka mindre artiklar i läder i samma fabrik där vi tillverkar förklädena – så att vi slösar så lite läder som det bara går.

Scrapheap collection

Det här är namnet på vårt projekt där vi tar till vara på restbitar av utmärkt läder och förvandlar dem till snygga och funktionella produkter för det dukade bordet. Läs mer om Scrapheap collection.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp