Gröna alger

Färska gröna alger håller i ungefär en vecka i kylen. Flera sorter kan köpas torkade i asiatiska butiker, i välsorterade matbutiker eller på nätet. En del kan användas och ätas torra som de är, annars böter eller sjuder du dem i vatten innan du tillagar dem. Den här processen ger råmaterialet en annan karaktär.

Räkna med att torkade alger sväller till så mycket som tio gånger sin vikt.

Havssallat

Ett grönt och vackert sjögräs som ser ut ungefär som namnet antyder. Färsk havssallat kan påminna lite om ängssyra. I torkad, smulad form kan den användas för att smaksätta smör.

Hur lagar man havssallat?

Tillsätt måttligt stora blad till en sallad på edamamebönor, gurka och avokado. De runda, milda smakerna på salladens övriga ingredienser tar ner algernas smak till en aptitlig nivå. En dressing till havssallat får gärna var lite pikant och innehålla senap, fish sauce, etc.

Gör en skaldjurscocktail med havssallat i. Snåla inte med smakerna i dressingen.

Tarmalg

Trådig och vackert grönskimrande i färgen. Trots det oaptitliga namnet (vi har aldrig sett det i handeln…) så har den här algen slagit igenom i svenska matvarubutiker i form av den sjögrässallad med sesamfrön som säljs i små plastlådor i fiskdisken.

Hur lagar man tarmalg?

Tillred det här vackra sjögräset som en saftig sallad till – till exempel – grillad fisk, gärna med asiatiska smaker såsom vitlök, lime, soja, fish sauce, sesam (olja och/eller frön), osv.

Torka det och använd för att smaksätta smör. Du kan även skapa små vackra, torkade kreationer med vilka du garnerar fiskrätter och soppor. Om du steker tarmalg får du en krispig sallad som är populär i Kina.

”Sea salad mix”

En påse med ”Sea salad mix” kan vara ett bra sätt att komma igång med alger som ingrediens i din matlagning.

Förpackningar med blandade, torkade alger är ofta komponerade för att innehållet ska vara vackert. Blötlägg algerna i vatten (om inte annat uppges på förpackningen). Häll av vattnet och torka gärna av algerna innan du använder dem i sallad eller för att smaksätta och/eller garnera en wok, soppa, gryta, etc.

Glasört, saltört och havslilja

De här växterna – som trivs vid havets kant – är verkligen örter, inte alger. De får stå med här eftersom de, liksom alger, har en ganska speciell sälta i smaken. Alla är dekorativa och goda och passar att fräsas snabbt i en panna för att sedan tjänstgöra som garnering.

 

Gröna alger – havssallat
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp