Chokladfondant

  • Lätt att förbereda
  • Provbaka alltid
  • Hellre underbaka än överbaka
  • Glöm inte tillbehören

Knepet med chokladfondant är mycket av allt som signalerar överdåd; exklusiv choklad, riktigt smör och ägg i mängd. Och så lite mjöl och socker som binder ihop. Fondant betyder ”smältande” på franska, vilket stämmer bra in på den rinniga insidan. Men lika viktig är den frasiga utsidan – och tillbehören.

Välja choklad till fondant

Chokladfondant är som mörk choklad framburen av värme och krämighet. Var därför lite petig när du väljer choklad. Gå förbi bakhyllan och leta bland chokladkakorna istället, där priserna börjar bli högre och innehållsförteckningarna kortare.

Alla gillar choklad.
– Kin Tsui, 39Wäst

Gott till chokladfondant

Även om fondanten är huvudnumret, är det du serverar till avgörande för dessertupplevelsen. Kall vaniljglass till den varma fondanten är en klassisk och svårslagen kombination, men många andra glassmaker gör sig också bra. Fruktig mango, hallon, passionsfrukt eller mynta, till exempel. Andra fina tillbehör är färska halllon, en citrussallad (kanske med lite lakritspulver?) eller tunt skivad stjärnfrukt och jordgubbar.

En enkel grundprincip är att möta upp den mörka, varma, fylligt söta smaken av choklad med tillbehör som är motsatsen: Kallt, syrligt, lätt och fräscht, etc.

Provbaka alltid

En välbakad fondant ska vara rinnig inuti. Går den för länge i ugnen och börjar stelna i mitten är hela poängen borta. Eftersom alla ugnar är olika är det värt besväret att provbaka ett exemplar. Man vill inte bjuda på en omgång ovanligt hårda muffins.

Förbereda chokladfondant

Eftersom chokladfondant inte innehåller bakpulver kan den förberedas, redan dagen innan om det behövs. Förvara formarna i kylen tills de ska gräddas.

Om det är bjudning: planera. Ingen vill svettas medan gästerna väntar.
– Christophe Buchet, Bleck

Saltat eller osaltat smör

Smör tillför inte bara smakförhöjande fett, utan även en härlig sälta. I konditorköket använder man hellre osaltat smör för att själv kunna bestämma exakt hur salt resultatet ska bli. En nypa salt ger en spännande smakbrytning.

Rätt form till fondant

Chokladfondant gräddas alltid i en portionsform. Oftast är den i porslin, men blir ni många kan man göra den i engångsformar. Eftersom engångformar är tunnare och gör att fondanten blir färdig fortare är det extra viktigt att provbaka ett exemplar för att se att den håller sig rinnig inuti.

Porslinsformen är att föredra. Den kan man antingen smöra, smöra och sockra eller till och med lägga remsor av bakplåtspapper i för att snabbt och smärtfritt få upp fondanten ur formen. Vissa väljer att vända uppochner på formen och stjälpa upp mästerverket på tallriken. Andra serverar fondanten direkt ur formen. Det blir prydligt, men man missar effekten när den härliga chokladsmeten rinner ut ur fondanten vid första skedtaget.

Servera chokladfondant

När chokladfondanten är på plats på tallriken, pudra lite kakao över den varma chokladbakelsen. Lägg kakaopulver i en tesil och skaka den försiktigt över varje tallrik. Dels är det stiligt, dels förstärker kakaon chokladdoften.

Recept chokladfondant

Receptet har skapats av Sveriges kanske främsta chokladkonditor (och världsmästare med kocklandslaget, med mera) Martin Isaksson. Det här och andra proffsiga chokladrecept hittar du i boken Chokladfabrikens desserter.

200 g osaltat smör
1 dl strösocker
4 ägg (200 g)
4 äggulor (110 g)
1 dl vetemjöl
200 g mörk choklad
vispgrädde

  • Smält smör och choklad. Tillsätt sockret. Vänd ner äggen och äggulorna lite i taget. Sikta mjölet och vänd ner det.
  • Häll upp i smorda portionsformar och grädda mitt i ugnen på 200° i cirka 5 minuter. Då ska fondanten ha stelnat i kanten och vara rinnig inuti.
  • Servera med vaniljglass. Le inombords medan du äter. Utombords är det mycket choklad.
Chokladfondant PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp