Såser till dessert
Traditionellt sett så har en saucier, kocken ansvarig för såserna, högsta status i ett professionellt kök. Utmärkta såser spelar stor roll för att skapa balans på tallriken och sätta höjd på rätterna som övriga kockar i köket tillagar. Man ska inte glömma bort att en sås kan spela lika stor roll för en dessert. |
|
Häll sås på dessertenEn god dessertsås lyfter och kompletterar mycket mer än paj. Kolasås förvandlar en vaniljglass till en festdessert på några trögflytande sekunder. Syran och sötman i hallonsås får det mesta att lyfta minst en nivå. En hemmagjord vaniljsås till äppel- eller blåbärspajen är självklar, men stanna inte där. En chokladsås kan också passa till pajen. Kanske på vit choklad? Eller med lakritspulver i? Häll sås på desserten.
Enkel och svårare hallonsåsEnklare, med kärnor: En enklare hallonsås gör du genom att mixa hallon med lite florsocker, snabbt och lätt.
Svårare, utankärnor: För en elegantare såsupplevelse pressar du först hallonen med baksidan av en sked genom en sil så att kärnorna försvinner. Det tar en stund att få ihop så att det räcker till en slät hallonspegel. Men det är det värt. Passionfrukt är också en såsSnabbaste såsen gör du genom att dela en mogen passionfrukt i två delar och trycka ut innehållet. Passionsfruktskärnor gör sig utmärkt på en apelsinsallad, över en mousse eller pannacotta, eller på glass. Några sötsyrliga kärnor över en maffig chokladkaka är inte heller fel. Tänk på att frukten ska vara riktigt skrynklig för att vara mogen.
Recept på egen kolasåsHemmagjord kolasås är lika enkel att göra som den är god att äta.
Gör så här: Låt 2 dl vispgrädde, 50 gram smör och 1 dl råsocker koka ihop i cirka 10 minuter. Smula i 1/2 tsk flingsalt och låt såsen svalna lite. Ringla den över glass och servera med rostade nötter, till exempel. Gör egen vaniljsåsDet är väldigt enkelt att göra vaniljsås. Gå förbi pulvren och färdigsåserna i butiken och leta fram en fin vaniljstång i bakhyllan. Några äggulor, lite gräddmjölk och socker senare har du en vaniljsås som är som en klapp på kinden av en snäll mormor.
Gör så här: Rör ihop 5 äggulor och 1 dl strösocker i en bunke. Dela en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Låt fröna koka upp med i 3 dl grädde och 1 dl mjölk. Häll mjölkblandningen över äggulorna medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt den sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna och servera till en god paj. |
Godaste chokladsåsen till jordgubbarOm du hör till dem som inte gillar vit choklad kommer du ändå att älska vit chokladsås med apelsinzest som man låter rinna sakta över en skål halverade jordgubbar. Om du redan uppskattar vit choklad kan vi gå direkt på receptet:
Recept på enklaste, godaste chokladsåsen
Chokladsås på riktig chokladVisserligen går det att göra chokladsås på kakaopulver, men den blir mycket mer trögflytande, fyllig och förförisk om du gör den på riktigt bra choklad. Prova Cru Hacienda från Felchlin, eller någon annan sort med en kakaohalt på uppemot 74 %.
Gör så här:
Chokladsås med sprit iVar försiktig med spriten i chokladsåsen. En matsked cognac eller lagrad rom räcker långt. Vill ni ha mer, servera spriten i ett glas bredvid istället.
Chokladsås med stingFör att få lite hetta i chokladsåsen ovan, låt en 1/2 färsk chilifrukt koka med i grädden. När du väljer chili, ta hellre en mildare sort så att det finns smakutrymme kvar för chokladen. Hettan ska vara som ett eftertryck, inte dominerande.
Kryddig chokladsåsProva att låta kryddor som kardemumma och stjärnanis koka med i grädden när du gör chokladsåsen. Sila bort kryddorna när du häller den varma grädden över chokladen.
|
Det mesta löser sig med lite sprit. Blev det tokigt? Värm försiktigt och vispa igen. |