Såser till dessert

  • Stor effekt för liten insats
  • Tillför fler smaker i desserten
  • Koka hemma
  • Riktig choklad i såsen
  • Sås är snyggt

Traditionellt sett så har en saucier, kocken ansvarig för såserna, högsta status i ett professionellt kök. Utmärkta såser spelar stor roll för att skapa balans på tallriken och sätta höjd på rätterna som övriga kockar i köket tillagar. Man ska inte glömma bort att en sås kan spela lika stor roll för en dessert.

Häll sås på desserten.

En god dessertsås lyfter och kompletterar mycket mer än paj. Kolasås förvandlar en vaniljglass till en festdessert på några trögflytande sekunder. Syran och sötman i hallonsås får det mesta att lyfta minst en nivå. En hemmagjord vaniljsås till äppel- eller blåbärspajen är självklar, men stanna inte där. En chokladsås kan också passa till pajen. Kanske på vit choklad? Eller med lakritspulver i? Häll sås på desserten.

Enkel och svårare hallonsås

Enklare, med kärnor: En enklare hallonsås gör du genom att mixa hallon med lite florsocker, snabbt och lätt.

Svårare, utankärnor: För en elegantare såsupplevelse pressar du först hallonen med baksidan av en sked genom en sil så att kärnorna försvinner. Det tar en stund att få ihop så att det räcker till en slät hallonspegel. Men det är det värt.

Passionsfrukt är också en sås

Snabbaste såsen gör du genom att dela en mogen passionfrukt i två delar och trycka ut innehållet. Passionsfruktskärnor gör sig utmärkt på en apelsinsallad, över en mousse eller pannacotta, eller på glass. Några sötsyrliga kärnor över en maffig chokladkaka är inte heller fel. Tänk på att frukten ska vara riktigt skrynklig för att vara mogen.

Recept på egen kolasås

Hemmagjord kolasås är lika enkel att göra som den är god att äta.

Gör så här:
Låt 2 dl vispgrädde, 50 gram smör och 1 dl råsocker koka ihop i cirka 10 minuter. Smula i 1/2 tsk flingsalt och låt såsen svalna lite. Ringla den över glass och servera med rostade nötter, till exempel.

Gör egen vaniljsås

Det är väldigt enkelt att göra vaniljsås. Gå förbi pulvren och färdigsåserna i butiken och leta fram en fin vaniljstång i bakhyllan. Några äggulor, lite gräddmjölk  och socker senare har du en vaniljsås som är som en klapp på kinden av en snäll mormor.

Gör så här:
Rör ihop 5 äggulor och 1 dl strösocker i en bunke. Dela en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Låt fröna koka upp med i 3 dl grädde och 1 dl mjölk. Häll mjölkblandningen över äggulorna medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt den sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna och servera till en god paj.

Godaste chokladsåsen till jordgubbar

Om du hör till dem som inte gillar vit choklad kommer du ändå att älska vit chokladsås med apelsinzest som man låter rinna sakta över en skål halverade jordgubbar. Om du redan uppskattar vit choklad kan vi gå direkt på receptet:

Recept enklaste, godaste chokladsåsen

  • Koka upp 4 dl vispgrädde.
  • Häll den över 400 g hackad vit choklad.
  • Riv skalet från 2 ekologiska apelsiner med ett zestjärn och blanda ner i såsen.

Chokladsås på riktig choklad

Visserligen går det att göra chokladsås på kakaopulver, men den blir mycket mer trögflytande, fyllig och förförisk om du gör den på riktigt bra choklad. Prova Cru Hacienda från Felchlin, eller någon annan sort med en kakaohalt på uppemot 74 %.

Gör så här:

  • Koka upp 5 dl grädde, 2 1/2 dl socker och 1/2 vaniljstång.
  • Häll gräddblandningen över 125 g hackad mörk choklad.
  • Rör om och häll långsamt över god vaniljglass.

Chokladsås med sprit i

Var försiktig med spriten i chokladsåsen. En matsked cognac eller lagrad rom räcker långt. Vill ni ha mer, servera spriten i ett glas bredvid istället.

Det mesta löser sig med lite sprit.
– Martin Isaksson, Chokladfabriken, om smaksättning av t ex chokladsåser

Chokladsås med sting

För att få lite hetta i chokladsåsen ovan, låt en 1/2 färsk chilifrukt koka med i grädden. När du väljer chili, ta hellre en mildare sort så att det finns smakutrymme kvar för chokladen. Hettan ska vara som ett eftertryck, inte dominerande.

Kryddig chokladsås

Prova att låta kryddor som kardemumma och stjärnanis koka med i grädden när du gör chokladsåsen. Sila bort kryddorna när du häller den varma grädden över chokladen.

Blev det tokigt? Värm försiktigt och vispa igen.

– Martin Isaksson, Chokladfabriken

Chokladglass med chokladsås PS
Beställ
Dela sida med andra
Köp