Baka enkel kladdkaka

  • Lär dig behärska ett pålitligt grundrecept – och håll dig till det
  • Inget bakpulver, därav det kladdiga
  • Experimentera med smakerna – men inte med proportionerna
  • Det går inte att slarva med tid och temperatur i ugnen
  • Kakan ska helst stå till sig

Den klassiska kladdkakan är den enklaste av desserter, men i händerna på en kock med stor känsla kan den nå höga kulinariska höjder. En kladdkaka gräddas utan bakpulver – det är därför den blir kladdig. På nätet florerar hundratals – om inte tusentals – recept på den här galet populära klassikern. Just därför är första tipset:

Ett recept på kladdkaka räcker

En bra strategi om du vill lyckas med kladdkakan varje gång är att lära dig ett grundrecept som fungerar för dig och att hålla dig till det. Öva och justera tills det sitter. Sedan, utifrån detta, kan du experimentera med alla möjliga ingredienser, smaksättare och tillbehör.

Röra, inte vispa

Kladdkakan ska bli kompakt och lite seg. Därför ska ingredienserna röras ihop, inte vispas. Du vill inte ha en fluffig smet.

Välj koncentrerade smaksättare

Om du ska tillföra andra smaker till kladdkakan så är det viktigt att göra det i en form som påverkar smetens och kakans konsistens så lite som möjligt. Apelsinskal fungerar till exempel bättre än apelsinjuice som kommer att späda ut smeten. Andra exempel som fungerar:

  • En matsked (mer behövs inte) likör
  • Pistage och andra hackade nötter
  • Lakritspulver och andra pulver

Variera kladdkakan med annat socker

Att minska mängden socker i kakan är ingen bra idé eftersom det kommer att ge en annan, torrare konsistens. Däremot går det utmärkt att byta ut strösocker mot någon mer spännande sort för att ge kladdkakan en annan karaktär. Några exempel:

Kladdkaka med muscovadosocker

En höjdare (som nästan allt annat med muscovadosocker). Kladdkakan får en ännu djupare färg och en ännu djupare, kryddigare smak som lutar åt lakrits.

Kladdkaka med rörsocker

Rörsocker i smeten gör att kladdkakan får en smak som påminner om knäck och kola.

Kladdkaka med sirap

Du ska inte byta ut allt socker i kakan mot sirap, men upp till hälften går bra. Då får du en extra seg kaka med smak av kola.

Lär känna din ugn

Ingen ugn är den andra lik. Öva tills du får ett perfekt resultat i din egen ugn och lär dig tecknen som gör att du kan träffa rätt även med en främmande ugn (se "När är kladdkakan klar?").

  • Lägre temperatur och längre tid i ugnen ger en jämnare konsistens på kakan.
  • Högre temperatur och kortare tid i ugnen ger ett frasigare yttre och en rinnigare kärna.
  • Utgå ifrån 175 grader och 15-20 minuter som ”medel”.

När är kladdkakan klar?

Ugnar, råvaror, råvarornas temperatur och andra omständigheter kan påverka kakbaket. Därför några tips hur man känner igen en färdig kladdkaka:

  • Kakan är klar när kanterna är genomgräddade och toppen börjar få en skorpa.
  • Samt när ”dallret” i mitten är måttligt – dämpat – när man skakar lite på ugnsformen. (Obs: Eftersom den här kakan inte ska bakas fluffig så gör det inget om du öppnar ugnsluckan under gräddningen.)
  • Tänk på att kakan kommer vara mindre rinnig/kladdig när den svalnat.
  • Hellre en för kladdig kaka än en för torr.
  • Om kakan är för rinnig för att serveras, prova att ställa den en stund i kylen.

Tänk på att formen spelar roll

Tiden och temperaturen i ugnen betyder allt, men glöm inte att även tjockleken på kakan är en variabel. Receptet nedan – liksom de flesta recept därute – är tänkt för en standardform med en diameter på 24 cm. En större form betyder tunnare kaka och kortare tid i ugnen, en mindre form betyder det motsatta.

Finare kakao i kladdkakan

När man torkar och pressar kakaobönor så tvingar man ut kakaosmöret, kvar blir kakaomassan. Kakaopulver är mald kakaomassa.

Om du väljer färskare kakao av bättre kvalitet till kladdkakan så blir smaken större och djupare. Du kan se på färgen om ett kakaopulver håller hög kvalitet: Färgen har en djup rödbrun – inte gråbrun – färg. Smaken är tydlig och aromatisk, även utan tillsatt socker. Den finaste kakaobönan anses vara ”Criollo”.

Läs mer om choklad och kakao här

Färska ingredienser

Det är inte bara kakao som är en råvara som bör konsumeras färsk, även vaniljsocker, gammalt mjöl och till och med gammalt socker kan få sämre egenskaper som påverkar kladdkakan. Försök att sätta i system att förbruka dina torra ingredienser innan de når bäst-före-datum.

Baka kladdkaka i förväg

En kladdkaka blir bara godare och bättre i konsistensen av att få stå svalt över natten. Den går även att frysa in.

Garnera kladdkaka

Regel nummer ett när du planerar garnering och tillbehör till en kladdkaka: Det finns inga regler.

I sin enklaste form serveras den pudrad med florsocker och med en klick vispgrädde, men den här ödmjuka desserten förtjänar att lyftas högre än så. Tänk fritt kring frukter och bär, såser till dessert, smaktrådar, med mera.

Basrecept på enkel kladdkaka:

Ca 12 bitar

100 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Lite florsocker

Du behöver

En ugnsform ca 24 cm i diameter – gärna med löstagbar botten

Smör och mjöl till formen

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
  • Smält smöret i en rymlig kastrull och ta den från plattan.
  • Rör ner socker, sedan ägg. Därefter mjöl, kakao och vaniljsocker (som gärna får vara siktade). Rör, vispa inte.
  • Häll smeten från kastrullen direkt ner i formen.
  • Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter (se ovan hur du vet när kakan är klar).
  • Låt kakan svalna.
  • Garnera med florsocker och servera med goda, dekorativa tillbehör.

Kladdkaka på engelska

”Fika” har blivit ett begrepp utomlands. Även fenomenet kladdkaka har gått på export. En hyfsad översättning av konceptet är ”Swedish mud cake” eller ”Swedish sticky cake”.

Kladdkaka PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp