Dessertkockens viktigaste redskapDet behövs inte särskilt många specialredskap för att göra oförglömliga desserter. En vanlig spackel funkar bra om du vill temperera choklad, och tesilen fördelar florsockret perfekt över pajen. Men det finns några prylar som gör det enklare och roligare att vara hemmakonditor.
Bunkar i rostfritt stålMånga bunkar är i plast, som med tiden missfärgas av exempelvis choklad och saffran. Hitta en tålig, stabil och snygg bunke som är som ny varje gång du börjar på en dessert. Läs mer om skålar/bunkar.
Handla skålar/bunkar i PS webbutik. Elektrisk vågOm du jobbar tillräckligt länge med desserter kommer du att förstå varför konditorer alltid väger sina ingredienser. Det blir helt enkelt rätt oftare. Och enklare.
|
Vågen. Alltid. |
|
SekundtermometerÄven dessertköket kräver en snabb och känslig kökstermometer. Det är viktigt att nålen (givaren) är tunn, så att du inte lämnar stora hål i fluffiga bakverk.
BrännareEn liten gasbrännare är ett måste för den som vill få till ett perfekt, knakigt täcke på sin crème brûlée eller en vacker bränna på sin italienska maräng.
Med en något större brännare blir resultatet ännu bättre och jämnare, men hämta inte in något från garaget, utan håll dig till köksutrustning. Om brännaren ändå är laddad, använd den gärna för att locka fram en smakrik yta på en rotselleri innan du bakar den hel i ugnen. SlickepottI de flesta kök finns redan en slickepott, som tar med det sista av smeten ur bunken. Annars är det en liten och klok investering.
ChinoiseEn vanlig sil har ibland för grova maskor. En chinoise är en finmaskig sil i metall som gör att du kan sila bort riktigt små skräp, till exempel när du har kokat upp grädde med kaffe eller limecest för att göra pannacotta.
ZestjärnDet är alltid den yttersta delen av skalet på citrusfrukten som är användbar, inte det vita, beska lagret innanför. För att bara fånga smakrika flagor av skal behöver du ett zestjärn.
Effektiv vispNär du ska hantera lite större satser smet krävs en effektiv visp för att få in luft i smeten.
|
TyllarSmå förbättringar i presentation gör enorm skillnad för intrycket på matgästerna, inte minst när du bjuder på en dessert. Tyllen är den lilla pipen i rostfritt stål som man sätter längst fram på spritsen. För att variera sig kan man behöva tre-fyra olika. En för moussen, en för marängen och en för att skriva på födelsedagstårtan.
Spritspåsar”Det går lika bra med vanliga plastpåsar”, brukar man få höra. Det är inte sant. Spritspåsar är mer stabila och gör det lättare att få det spritsade att landa som det är tänkt där det är tänkt.
PalettPaletten är en avlång spatel, antingen rak eller vinklad, som gör det lättare att jämna till ytan på din cheesecake. Helt oumbärlig för en dessertkock med ambitioner.
UtstickareDet går att använda dricksglasen i ditt köksskåp. Men för att få till perfekta rundlar kan det vara bra att ha några utstickare, cirklar i rostfritt stål med någon centimeter hög kant, i olika storlekar. Stick ut tarteletter och kakor, med mera.
|