Dessertkockens viktigaste redskap

Det behövs inte särskilt många specialredskap för att göra oförglömliga desserter. En vanlig spackel funkar bra om du vill temperera choklad, och tesilen fördelar florsockret perfekt över pajen. Men det finns några prylar som gör det enklare och roligare att vara hemmakonditor.

Bunkar i rostfritt stål

Många bunkar är i plast, som med tiden missfärgas av exempelvis choklad och saffran. Hitta en tålig, stabil och snygg bunke som är som ny varje gång du börjar på en dessert. Läs mer om skålar/bunkar.

Handla skålar/bunkar i PS webbutik.

Elektrisk våg

Om du jobbar tillräckligt länge med desserter kommer du att förstå varför konditorer alltid väger sina ingredienser. Det blir helt enkelt rätt oftare. Och enklare.

Vågen. Alltid.
– Kin Tsui, 39Wäst

Sekundtermometer

Även dessertköket kräver en snabb och känslig termometer. Det är viktigt att nålen (givaren) är tunn, så att du inte lämnar stora hål i fluffiga bakverk.

Brännare

En liten gasbrännare är ett måste för den som vill få till ett perfekt, knakigt täcke på sin crème brûlée eller en vacker bränna på sin italienska maräng.

Med en något större brännare blir resultatet ännu bättre och jämnare, men hämta inte in något från garaget, utan håll dig till köksutrustning. Om brännaren ändå är laddad, använd den gärna för att locka fram en smakrik yta på en rotselleri innan du bakar den hel i ugnen.

Slickepott

I de flesta kök finns redan en slickepott, som tar med det sista av smeten ur bunken. Annars är det en liten och klok investering.

Chinoise

En vanlig sil har ibland för grova maskor. En chinoise är en finmaskig sil i metall som gör att du kan sila bort riktigt små skräp, till exempel när du har kokat upp grädde med kaffe eller limecest för att göra pannacotta.

Zestjärn

Det är alltid den yttersta delen av skalet på citrusfrukten som är användbar, inte det vita, beska lagret innanför. För att bara fånga smakrika flagor av skal behöver du ett zestjärn.

Ballongvisp

När du ska hantera lite större satser smet krävs en ballongvisp för att få in luft i smeten.

Tyllar

Små förbättringar i presentation gör enorm skillnad för intrycket på matgästerna, inte minst när du bjuder på en dessert. Tyllen är den lilla pipen i rostfritt stål som man sätter längst fram på spritsen. För att variera sig kan man behöva tre-fyra olika. En för moussen, en för marängen och en för att skriva på födelsedagstårtan.

Spritspåsar

”Det går lika bra med vanliga plastpåsar”, brukar man få höra. Det är inte sant. Spritspåsar är mer stabila och gör det lättare att få det spritsade att landa som det är tänkt där det är tänkt.

Palett

Paletten är en avlång spatel, antingen rak eller vinklad, som gör det lättare att jämna till ytan på din cheesecake. Helt oumbärlig för en dessertkock med ambitioner.

Utstickare

Det går att använda dricksglasen i ditt köksskåp. Men för att få till perfekta rundlar kan det vara bra att ha några utstickare, cirklar i rostfritt stål med någon centimeter hög kant, i olika storlekar. Stick ut tarteletter och kakor, med mera.

 

 

Brännare och brulee PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp