7 tips för ännu godare blåbärspaj

1. Använd svenska blåbär.

Små, genomblå blåbar från kyliga skandinaviska myrmarker smakar mer och godare än framavlade sorter med ljust fruktkött från t ex USA.

2. Tina inte frysta blåbär.

De tar längre tid att bli färdiga, vilket ger pajskalet längre tid att bli gräddat.

3. Potatismjöl enklaste lösningen

Enklaste sättet att ”styra upp” saften i blåbären och undvika en blöt paj/pajdeg är med potatismjöl.

4. Balansera med syra.

För att göra bären sötare tillsätts en måttlig mängd socker, men för att få upp fräschören krävs även lite syra. Använd en tesked citronsaft eller två. Eller lite rivet citronskal. Eller både och. Testa dig fram.

5. En nypa salt i pajdegen

Om du har en klassisk pajdeg i botten eller täcker bären med en smulpaj är inte så viktigt, men: Tillsätt en nypa salt i (den sötade) degen. Det höjer och balanserar smaken.

6. Havregryn för konsistens

Havregryn i pajdegen kan vara ett bra sätt att göra den lite matigare och med mer tuggmotstånd. Men ersätt högst en tredjedel av mjölet med havregryn.

7. Vänta på blåbärspajen

Låt den gräddade pajen stå och svalna i minst 10 minuter. Då blir den lättare at skopa upp och servera.

Mer om paj.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp