Pannacotta
På italienska betyder panna cotta ”kokt grädde”, ett lite tråkigt namn på en ljuvlig upplevelse. Den kokta grädden kan nämligen smaksättas på otaliga sätt och är som gjord för att serveras i flera små skålar i olika smaker. Du hittar ett basrecept och ett smaksatt recept om du scrollar ner. |
|
Förbered pannacottaPannacotta ska göras minst ett par timmar i förväg, och mår bara bra av att stå lite längre i kylskåpet. Hur länge beror på vad du använder för smaksättning. Häller du till exempel i lite sprit behöver den längre tid på sig att stelna.
Lätt att laga pannacottaDet är nästan löjligt enkelt att göra pannacotta. Låt grädde, socker och naturlig vanilj sjuda en stund så att sockret smälter, vaniljsmaken utvecklas och grädden reduceras. När konsistensen blivit simmig fiskar du upp vaniljstången och låter gelatinet lösa sig i vätskan. Häll upp i portionsglas och låt stelna i kylskåp.
Sjuda, aldrig kokaSmeten som ska bli pannacotta ska bara sjuda tills gelatinet löser sig. Att koka den förstör gelatinets egenskaper.
Frys in pannacottaGör gärna pannacottan en dag i förväg, men täck då över den med plast så att det inte bildas ett segt lock överst. Skulle det bli något över går det alldeles utmärkt att frysa in pannacotta. Plast på även här! Då undviker du att den torkar eller tar smak av annat infryst.
Smaksätt pannacotta
Med bär, lakrits eller choklad, till exempel. En bra idé är att börja med grundreceptet nedan och prova dig fram.
Fett och gelatin i balansNyckeln till den lena konsistensen är förhållandet mellan fett och gelatin. Det går att byta ut grädden mot till exempel mjölk, sojamjölk eller kokosmjölk, men då måste mängden gelatin ökas på. En större mängd vattnig smaksättare medför också att mängden gelatin kanske behöver justeras upp.
Lyckas med gelatin
Om grundförutsättningarna är rätt ökar chansen att gelatinet löser sig snyggt och smidigt:
|
Få ut pannacotta ur formen
Öka chanserna att lyckas:
Pimpa din pannacotta
Ge gästerna en idé om vad de har framför sig genom att dekorera med det som finns inuti – teblad, limezest eller bär, exempelvis. Eller kombinera den lena pannacottan med kaksmulor, en nougatine eller någon annan snygg och knaprig kontrast. Här hittar du fler förslag: Garnera desserter
Pannacotta – grundrecept
Pannacotta består av grädde, socker och gelatin som får svalna långsamt i portionsformar. Lägg på en bärkompott, skivad frukt eller en hallonsås för lite välbehövlig syra till allt det milda och vaniljvänliga.
Ca 4 portioner 5 dl grädde 2 gelatinblad 1/2 dl strösocker 1 vaniljstång Gör så här:
Pannacotta med te och choklad
Receptet kommer från stjärnkonditor Martin Isaksson på Chokladfabrikens, ur boken Chokladfabrikens desserter. Här är det Söderblandning från Stockholm Tea Centre, en svart, blommigt te, som spelar huvudrollen. Obs! Tebladen ska läggas i blöt en dag i förväg. Tänk på att inte välja en alltför bitter choklad, eftersom teet också ger lite bitterhet.
Ca 8 portioner 6 dl grädde 2 dl te, Söderblandning eller något annat fruktigt 1 dl råsocker 2 1/2 gelatinblad 190 g mörk choklad 70 %, gärna fruktig som Manjari från Valrhona Gör så här:
|