Hur man tempererar choklad

Temperering innebär att man smälter ner chokladen genom att värma den till en viss temperatur, och sedan kyler ner den genom bearbetning på (helst) en marmorskiva tills den har exakt rätt konsistens och utseende.

Varför temperera choklad?

Korrekt tempererad choklad får en blänkande yta och en fast konsistens när den når rumstemperatur. Om du inte tempererar chokladen så kommer den fortfarande att smaka gott, men din skapelse riskerar att ha en matt yta och mjuk konsistens.

Ska du göra egna praliner eller snygga dekorationer hemma, är det bra att kunna temperera. Gör det gärna på en bänk i granit eller marmor, som inte värms upp av den varma chokladen.

Temperera mörk choklad

Smält chokladen till 48-50 grader och häll ut den på en ren bänk. Fös den fram och tillbaka med en stor skrapa tills den kommit ner i 27-28 grader. Skrapa ner chokladen i bunken igen och värm upp den till 31-32 grader.

Temperera mjölkchoklad

Smält chokladen till 45 grader och häll ut den på en ren bänk. Fös den fram och tillbaka med en stor skrapa tills den kommit ner i 26-27 grader. Skrapa ner chokladen i bunken igen och värm upp den till 30 grader.

Temperera vit choklad

Smält chokladen till 40 grader och häll ut den på en ren bänk. Fös den fram och tillbaka med en stor skrapa tills den kommit ner i 25-26 grader. Skrapa ner chokladen i bunken igen och värm upp den till 28-29 grader.

Tänk på:

Om du doppar en pralin eller ett bakverk i perfekt tempererad choklad så kommer det att uppstå ränder i smeten. Rör om ordentligt och få en perfekt yta innan du doppar igen.

Temperera choklad
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp