Förvara frukt och bär

  • Minska svinnet med rätt förvaring
  • Alla frukter och bär vill inte lika
  • Behåll gärna förpackningen på

Onödigt matsvinn beror ofta på felaktig förvaring av värdefulla råvaror, inte minst färska frukter och bär. En liten guide som både minskar ditt svinn och gynnar din plånbok:

Först ett proffsigt tips:

Förpackningen i vilken du – eventuellt – köper frukt och bär har ofta tagits fram för att de ska hålla så länge som möjligt. Avlägsna den inte i onödan.

Förvara ananas

En ananas ska förvaras i rumstemperatur och inte under +8 grader. Det kan vara svårt att avgöra mognadsgraden, inte minst på en ananas som har färdats långt från där den skördades – omogen. Färgen kan vara missvisande eftersom den varierar mellan olika sorter. Använd näsan: En mogen ananas ska dofta sött av frukt. Bladen ska inte vara torra och de ska lossna ganska lätt. Ät genast om den är mogen.

Förvara apelsin

Citrusfrukter hamnar ofta i rumstemperatur i en vacker skål, men egentligen trivs de bättre och håller längre i kylen. Tjockskaliga apelsiner är lite av ett undantag. De håller upp till en vecka i skålen – men ännu längre i kylen.

Förvara aprikos

Aprikosen har ett ludet skal som lätt får ”blåmärken”. Färgen skiftar mellan gult och röda toner. En aprikos är känslig för hantering, men det är just genom att trycka – lite lätt – på den som du känner om den är mjuk och mogen. Förvara i kylskåp om du vill förlänga hållbarheten.

Förvara avokado

En fet och älskad frukt som spelar i lite av en egen division. En omogen avokado ska förvaras i rumstemperatur tills den mognat. Därefter kan du förvara den i kylen för att förlänga livslängden på den mogna frukten. Avokado, liksom äpplen, bananer och tomater, ger ifrån sig ethylen som skyndar på mognadsprocessen i frukt.

Förvara bananer

Mogna/mognande bananer tål inte kyla och får missfärgat skal och träigt fruktkött om de ligger i kylen. Förvara dem i rumstemperatur, gärna hängande i sin klase på en krok. Att förvara gröna bananer tillsammans med mogna(re) bananer – eller tillsammans med tomater eller äpplen, som också ger ifrån sig ethylen – snabbar på mognadsprocessen.

Förvara bär

Tumregeln för de flesta bär är att de ska förvaras kallt, men tumregeln är också att de ska förvaras så kort tid som möjligt eftersom de snabbt kan bli mosiga och/eller torka ut på grund av ringa storlek och tunna skal. Glöm inte att  det är torrt även i en kyl.

Förvara carambola/stjärnfrukt

Den här frukten kan ätas både o- och mogen, det är en smaksak. När den är mogen skiftar färgen från grönt och gult till enbart gula toner. Carambola/stjärnfrukt blir sötare ju mognare den blir. Förvaras svalt men inte kallt.

Förvara citroner, lime, mandariner, klementiner...

Citroner är vackra och doftar gott och gör sig bra i en snygg skål i köket eller på matbordet, men citrusfrukter – inte minst om de är ekologiskt odlade – börjar ganska snart mögla i rumstemperatur (apelsiner utgör ett undantag, se ovan). Förvara svalt i max 10 grader, till exempel i facket för frukt och grönsaker i kylskåpet.

Förvara dadlar

Trots att dadlar skördas när de är fullmogna så har de en bra hållbarhet på grund av det kompakta formatet och den höga sockerhalten. De håller sig några veckor i rumstemperatur och minst tre månader i kylen – även om de då ska betraktas som torkade snarare än färska. Dadlar kan frysas in.

Förvara fikon

Fikon kan ha en ljusgrön eller en mörkblå nyans, eller en mix av båda delar. Om du vill göra det lätt för dig så går det bra att äta det mjuka skalet, som är tunt om fikonen är riktigt mogna. Fikon är känsliga för stötar. Förvara färska fikon i kylen i sin ursprungsförpackning så håller de i ca en vecka.

Förvara granatäpple

Skalet är rejält och gör den här frukten hållbar, inte minst om du förvarar den i kylskåpet. Färgen på granatäpplen kan variera, men den är ofta djup och rödaktig på mogna exemplar. Banka runtom på frukten med en träslev innan du öppnar skalet, så ska innanmätet lossna lite lättare.

Förvara jordgubbar

De här bären är, som bekant, känsliga och håller fräschören och spänsten längre om de förvaras i kylskåp. Men helst ska de njutas så färska som möjligt. Så fort du har snoppat jordgubbarna ska de ätas direkt eller frysas in.

Förvara kiwi

Kiwi ”imploderar” snabbt i rumstemperatur och ska förvaras i kylskåp i en påse, gärna av papper.

Förvara litchi

Förvara färsk litche – om du hittar någon på de här breddgraderna – i en plastpåse i kylskåpet. Ta fram i god tid så att temperaturen och smakerna hinner stiga.

Förvara mango

Mango tappar all smak och slutar mogna om den förvaras i kylskåp. Om den får ligga i rumstemperatur blir den däremot smakrik och saftig inom några dagar (om den inte redan är det). Linda in den i tidningspapper för att skynda på mognadsprocessen. En mogen mango kan vara grön, gul eller röd eller en blandning av alla dessa färger. Det är bättre att känna och dofta sig fram: En mogen mango doftar rejält och är mjuk om du trycker – försiktigt – på skalet.

Förvara mangostan

Klassas som bär och har ett rödlila skal. Det vita fruktköttet ligger i klyftor. Skalet på en mogen frukt ger efter lite om du trycker på det. Förvara mangostan i plastpåse i kylskåpet – men ett tips är att försöka köpa mogna exemplar.

Förvara melon

En melon är – precis som sina kusiner pumpa och gurka – biologiskt sett en frukt. Söt är den också – men blir mindre så om du förvarar den för kallt. Melon tappar snabbt smak i kyla och det är rumstemperatur som gäller. En mogen melon ska dofta melon genom skalet. Skuren melon behöver däremot förvaras i kylskåp.

Förvara nektariner

För hållbarhetens skull ska nektariner förvaras kallt – men ta fram i god tid innan de ska ätas.

Förvara papaya

En papaya är mogen när färgen går från grönt till gult. På ett moget exemplar känns skalet mjukt och ger efter om man trycker på det. Förvara mogen papaya vid ca 12 grader. Förvara den i rumstemperatur för att skynda på mognadsprocessen.

Förvara passionsfrukt

En nyskördad passionsfrukt är slät, det är när den får ligga till sig som den skrumpnar ihop – och blir sötare. Passionsfrukt torkar ut om den får ligga för länge. Förvaras svalt.

Förvara persikor

För hållbarhetens skull ska persikor förvaras kallt – men ta fram i god tid innan de ska ätas.

Förvara physalis

Det här är ett hållbart bär som kan klara sig flera veckor i en sval eller i grönsakslådan i kylen. 12 grader är en bra temperatur att sikta på. Bären är känsliga för fukt, men om de har de torra blombladen kvar så brukar förvaringen bli luftig och mjuk alldeles av sig själv. Plocka fram i god tid innan de ska ätas.

Förvara plommon

För hållbarhetens skull ska plommon förvaras kallt – men ta fram i god tid innan de ska ätas.

Förvara päron

Ett tips är att förvara päron i kylen eftersom de mognar så fort i rumstemperatur. Ta fram dem några timmar innan de ska ätas.

Förvara rambutan

Ser ut som en hårig litchi och, ja, de är släkt. Fruktens ”hår” får inte ha torkat sönder, för då kan du vara ganska säker på att fruktköttet också gjort det. Förvaras svalt.

Förvara sharonfrukt

Den här orangea frukten kan ätas både hård och mjuk. Till matlagning eller en fruktsallad kan det passa bättre med en hårdare frukt – men riktigt söt blir den om den får mogna lite till och mjukna. Förvaras i kylskåpet.

Förvara vindruvor

För hållbarhetens skull ska vindruvor förvaras kallt – men ta fram i god tid innan de ska ätas.

Förvara äpplen

Äpplen ska förvaras svalt, i en sval, en källare, eller varför inte ett garage. De utsöndrar ethylen som påskyndar mognadsprocessen och ska därför förvaras avskilda från andra frukter och grönsaker.

När du ändå är i farten:

Förvara grönsaker

 

Jordgubbar PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp