Vaniljstång PS

Välja vanilj

Vanilj är en färskvara. En färsk vaniljstång som förvarats på rätt sätt ända från skörden till dig har helt andra sakdimensioner än det torra vaniljpulvret som vi alla har i skafferiet.

Välja vaniljstång

Vilken vaniljstång du väljer är en fråga om personlig smak. Men undvik gärna de stora producenterna som ibland låter stängerna ligga länge och bli torra. Vaniljstången ska kännas fet och dofta intensivt när du plockar ur den ur röret.

Tre sorters vanilj

  • Bourbon från Madagaskar fungerar ofta bäst med en klassisk vaniljsmak som lämnar plats åt andra ingredienser. Det är också den vanligast varianten.
  • Vill du låta vaniljen spela huvudrollen i en mousse eller pannacotta kan Tahitivanilj ge en spännande lite mer parfymerad doft och smak.
  • Den tredje varianten, mexikansk vanilj, hittar man sällan i Sverige.

Ofta fungerar Bourbon från Madagaskar bäst.
– Martin Isaksson, Chokladfabriken

Vaniljstång på burk

Numera kan man också köpa Bourbon-vaniljstång mald till pulver på burk. Eftersom man har malt ner hela stången är smaken inte lika intensiv som hos urskrapade vaniljfrön, men pulvret funkar utmärkt som nödlösning om man inte har en vaniljstång till hands. Bra att ha hemma.

Recept på klassisk vaniljsås

Riktig vaniljsås har väldigt lite med barndomens pulversås att göra, och inte heller särskilt mycket gemensamt med vaniljsmakande yoghurtar och andra desserter i butikshyllan. En äkta vaniljsås bjuder på raffinerad lyx.

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl

Gör så här:

  • På en skärbräda: Snitta vaniljstången på längden. Vänd upp innanmätet och skrapa av fröna med en kniv.
  • Lägg vaniljskrapet i en kastrull. (Släng inte vaniljstången, se nedan.)
  • Tillsätt mjölken och grädden och koka upp varsamt.
  • När det sjuder, avlägsna kastrullen från plattan och låt stå ca 15 minuter.
  • Vispa ner socker, äggulor och potatismjöl. Rör om samtidigt som du värmer såsen på medelhög värme utan att den kokar. Fortsätt tills den börjar tjockna.
  • Häll upp såsen och låt den svalna. Vispa resten av grädden innan du rör ner den.

Släng inte vanilj

När du har skrapat ur innanmätet ur vaniljstången, släng den inte. Lägg den hel i en mixer tillsammans med en eller två matskedar socker. Kör mixern tills du har ett aromatiskt vaniljsocker. Förvara lufttätt i skafferiet – och inte för länge.

Dela sida med andra
Köp