Hur skapar man en ny maträtt?

Hur bär dig en rutinerad kock åt för att skapa nya rätter? För ett proffs (eller en duktig amatör) finns minst 13 sätt att hitta ny inspiration i köket:

Grundregler innan du börjar

  • Byt inte ut för mycket på en gång. Om det går fel så kommer du inte att kunna identifiera vad det är som inte fungerar. Gå varsamt fram och justera, justera, justera.
  • Varje sak på tallriken ska fylla ett syfte.
  • Plockmat ska inte bara smaka olika, den ska smaka mycket – så att olikheterna framgår. Det är det som är hela poängen.
  • Fullvuxna rätter kan vara mildare än plockmat, men behöver då accenter som poppar fram, mot den milda bakgrunden.
  • Byt gärna ingredienser, men behåll balansen. Lite av något starkt och mer av något mildare. Inte tvärtom.
  • Våga gå vidare. Våga misslyckas. Experimentera – men inte på dina gäster.
  • Det finns ingen inbördes rangordning när du provar följande vägar:

1. Jobba med grundsmakerna

En framgångsrik rätt är alltid en lyckad förening mellan salt, sött, surt, beskt och umami. Om alla 5 byggstenar är på plats så är chanserna goda att du är på rätt spår.

Grundsmakerna ska vara i balans, men det betyder inte att de måste vara jämbördiga. Minnesvärda rätter ”drar” åt olika håll: Åt salt och umami i en pizza, åt surt och salt i en thailändsk räksoppa, åt beskt och umami i en endivesallad med blåmögelost, och så vidare.

Varje del på tallriken behöver inte vara balanserad, men tallriken som helhet ska vara det: Köttets salt och umami, lingonens sötma och syra, potatismosets lena och krämiga umami, och slutligen såsens balansgång mellan allt detta. När du jobbar med de primära grundsmakerna så får du med dig de sekundära smakerna på köpet.

Hela tiden.
Christophe Buchet, Restaurang Bleck, om hur ofta man utgår från grundsmakerna

2. Börja med detaljerna

Uttrycket är så slitet så att det nästan har tappat sin betydelse, men i smakvärlden är det verkligen detaljerna som gör skillnaden:

Lite smör och lite flingsalt förvandlar kokt potatis till en kulinarisk upplevelse. En enda droppe tryffelolja lyfter en krämig grönsakssoppa. En droppa sur citronsaft gör söta morötter till något spännande. Stekt bröd är festligare än bara bröd. Och så vidare.

3. Besök en annan (smak)värld

En gång i tiden tog man vad man kunde finna lokalt och hittade kombinationer som fungerade och utvecklade dem och förfinade dem. Det skedde på alla platser i tusentals år, även om man kan tycka att vissa världsdelar och länder lyckades bättre än andra. När inspirationen tryter, byt smakvärld:

Ta en kycklingklubba – du måste inte utgå från ditt protein, men det är ofta enklast – och gör en mental smakresa från norra medelhavet, till södra medelhavet, till gränslandet USA/Mexiko, till Polynesien, till Thailand, till de söta, heta och/eller sojabaserade köken i Kina, och via Indien tillbaka till Centraleuropa…

4. Följ smaktråden

Om smak 1 passar med smak 2 som passar med smak 3 som passar med smak 4 som passar med smak 5 så är chansen mycket stor att även smak 1 och smak 5 fungerar med varandra. Och att alla smakar i den här ”tråden” fungerar med varandra. Testa får du se.

Smaktrådar är ofta – men inte alltid – rotade i geografi. Teorin är att smaker från samma områden har utvecklats tillsammans i miljontals år och odlats och förfinats av människor i tusentals år.

5. Byt protein

Att byta ett protein mot ett annat förändrar en rätts grundkaraktär. Många proffs pekar ut kyckling som det mest utbytbara proteinet av dem alla.

6. Härma de bästa

I ett professionellt kök är det en självklarhet att nykomlingar skuggar de rutinerade kockarna och inspireras och lär sig av dem. Håll ett öga på professionella kockar när du söker tips, recept och inspiration. Följ program, böcker och instruktiva filmklipp på Internet. En hel del inspiration hittar du förstås här på professionalsecrets.com.

7. Menysurfa

De allra flesta restauranger av dignitet har en egen hemsida där de lägger ut sina menyer. Låt dig inspireras av deras menyer när din egen fantasi tryter.

8. Låt dig styras av säsongen

Byt ut grönsaker och protein mot de som är som bäst, färskast och mest prisvärda just nu. Ofta är det just begränsningen som sätter fart på fantasin.

9. Jobba med texturerna

Ett vanligt misstag är att sätta för stor vikt vid smaker och för liten vikt vid texturer på mat, hur den känns i munnen. Ingen uppskattar mjuka chips, en grynig rödvinssås eller en studsig entrecote.

Texturerna på en tallrik – liksom grundsmakerna – måste vara flera: En bit len fisk och en len gräddsås och en len potatismos och en len guacamole är ingen bra komposition. Bygg din rätt med varianter på mjukt, hårt, krispigt, lent, fett, strävt, saftigt, knaprigt, fluffigt och varmt och kallt.

10. Jobba med teknikerna

Olika tekniker som appliceras på samma råvara leder till olika resultat. Ett ägg kan kokas, pocheras, stekas, med mera. Att applicera en ny teknik på en eller flera av ingredienserna kan vara ett lätt sätt att öppna upp nya smakvärldar.

11. Utgå från en klassiker

All matlagning på hög nivå förutsätter att du har koll på grunderna. Helst ska du även ha koll på ”klassiska” rätter. Det finns till exempel – i det västerländska köket – 7 grundsåser. Allt annat är variationer på dessa. Byt ut en ingrediens i taget och se vart det leder dig.

Byt plats på råvarorna.
– Kökschef Abbe Lindo, Austin Foodworks

12. Dekonstruera

Det här är en metod från den högre skolan. Dekonstruera betyder ”plocka isär” och det är det du gör, från grunden. Världens mest avantgardistiska kockar har sådant här för sig, men för den skull måste du inte jobba med geléer, skum och flytande kväve. Grundidén är enklare än så:

Ta ingredienserna i en beprövad, helgjuten klassisk rätt och sätt ihop dem på ett nytt sätt. Till exempel: Stekt egg och bacon på rostat bröd blir, efter dekonstruktion, en 65-gradig äggula i baconreduktion på smörstekt vetevåffla. Eller något i den stilen.

13. Servera annorlunda

Det här är så enkelt som det låter, men ändå effektfullt. Servera soppan i ett glas, servera proteinet vid sidan om, sätt grönsakerna i centrum, koka den rinniga såsen till ett smör, servera på en platt sten du har hittat på stranden. Och så vidare.

Lycka till!

kryddor på marknad
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp