Välj vin efter grundsmak

Ingen rätt består av en enda ingrediens med en enda egenskap. Tvärtom, en lyckad maträtt innehåller flera smaker och texturer som samspelar för att bilda en helhet. Dessutom är smak en individuell upplevelse där vi är olika rustade för olika smakupplevelser.

Men det går ändå att hitta fram till rätt vin till maten genom att ha grundsmakerna i åtanke. Några tips som tål att diskuteras:

Vin till söt mat

Ingredienser som socker, honung och frukt är söta, men även mejerivaror och många grönsaker – inte minst rotfrukter – tillför maten en hel del sötma. Tydlig sötma i maten gör att vinet i sin tur kommer att kännas mindre sött och strävare och beskare. Därför:

• En bra tumregel är att vinet ska vara minst lika sött som maten.

• Öl – eller vin – med stor beska passar dåligt till mat med tydlig sötma.

Vin till syrlig mat

Syra i maten kommer ofta från vinäger, vin, tomater och citrusfrukter. Nästan alla frukter är syrliga. Även syrade mjölkprodukter – inklusive en del ostar – tillför syrlighet i maten. Tydlig syra i maten gör att drycken i sin tur känns mindre frisk, mindre besk, mindre sträv och sötare. En dryck med mer sötma än syra (”friskhet” är vinspråkets aptitliga sätt att säga syrlighet) kommer att upplevas som fadd och avslagen. Därför:

• Syrlig mat (till exempel en gryta med stora mängder vin och tomat) kommer att spela med ett syrligt (friskt!) och torrt (ej sött) vin.

Vin till salt mat

Salt dominerar i många maträtter men i få drycker. I de allra flesta matkulturer har salt varit ett sätt att förlänga livstiden på mat, vilket i sin tur leder till salta maträtter. Tydlig sälta i maten dämpar upplevelsen av sötma, beska, strävhet och friskhet i drycken. Därför:

• Till rejält salt svensk husmanskost – till exempel rökta och rimmade rätter – passar ofta ett beskt öl bäst, eftersom saltet dämpar beskan till en njutningsbar nivå. Men även motsatt väg kan fungera:

• Till lagrade, salta ostar passar ordentligt söta viner bäst. (Och till salt ärtsoppa passar söt punch...) Saltet i, till exempel, en blåmögelost och, till exempel, sötman i ett ljust portvin tar ut varandra.

• Sälta gör också att upplevelsen av strävhet – bland annat i vinets tanniner – minskar.

Mat till salta drycker

Till drycker med en aning sälta, som vissa sherrysorter och maltwhisky, passar salt mat. Matens sälta gör att upplevelsen av densamma i drycken dämpas och blir mer njutbar.

Vin till besk mat

Beska – som är samma sak som bitterhet – är en grundsmak som sällan får dominera i all världens maträtter. Beska i maten gör att drycken upplevs som beskare, strävare, sötare och mindre frisk.

Många grönsaker har en tydlig beska. Till exempel, sallad, endiver, rucola, vissa kålsorter, vit sparris, kronärtskockor, med flera. Även grillat kött och rökt mat kan vara besk.

• Beska rätter är knepiga att kombinera med vin, men bäst fungerar ett mjukt rött vin.

• Strävheten och/eller beskan i ett vin kommer att förstärkas av samma smaker i maten.

• Om maten till vinet ändå upplevs som för besk kan lite salt och/eller citron bättra på smakupplevelsen.

Besk dryck

Tydlig beska är desto vanligare, tack vare humlen, i öl. Beska i drycken gör att maten upplevs som mindre söt, mindre salt och mindre frisk. Ett beskt öl eller ett bäskt/strävt vin förstärker även upplevelsen av strävhet och hetta i maten. Därför:

• Till salta rätter passar ett beskt öl, som bekant, utmärkt.

• Ett beskt öl upplevs som ännu beskare till en starkt kryddad gryta med het chili.

• Ett öl med liten beska (tänk mexikanska och asiatiska ölsorter) passar bättre.

Beska i maten gör att drycken känns

Vin till umami

Den femte grundsmaken som har fått namnet umami (ordets japanska betydelse är ungefär "smaklighet" eller "delikat") signalerar att maten innehåller livsviktig protein. En tydlig och mustig smak av umami i maten (tänk kött, fet fisk, ansjovis, lagrade ostar, soja, med mera) gör att vinet upplevs som beskare och strävare. Därför:

• Mat med tydlig umami passar sällan bra med röda viner eller öl med stor strävhet/beska.

• Till asiatiska rätter, som ofta innehåller soja och/eller umamirik fisksås och/eller sjögräs, är oftast ett vitt vin eller öl med liten beska det bästa valet.

Till Mat och vin – grunderna

 

 

Vin till maten PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp