Konsten att bryna smör

Brynt smör lyfter allt från bakverk till fiskrätter. På franska kallas det "beurre noisette", eller hasselnötssmör, eftersom det är de nötiga smakerna man lockar fram.

Varför brynt smör?

Därför att brynt smör får en djupare, rundare och nötigare smak. Smöret blir helt enkelt ännu godare.

Så här bryner du smör:

Lägg en generös mängd smör i en kastrull. (För lite smör i botten på en bred stekpanna riskerar att snabbt bli bränt.)

Smält på hög värme och vispa tills smöret ”blir stilla” (dvs vattnet har dunstat) och får en djupare brun färg och du känner en nötig doft. Genom att vispa smöret kontinuerligt så skickar du runt goda aromämnena som ger brynt smör sin smak och hindrar att proteiner och socker i smöret bränns.

Ta genast kastrullen från värmen då det brynta smöret har fått en gyllene färg av rostat (vitt) bröd. Häll över i en bunke – vilket påskyndar avsvalningen. Låt proteinet i botten stanna i kastrullen.

Ett proffsigt tricks för att få full kontroll är att kyla kastrullen i ett kallt vattenbad (som du har riggat i förväg).

Temperatur på brynt smör

Uppe på 170 till 180 grader går det mycket fort för smöret att brynas, på en lägre temperatur mellan 125° och 150 grader får du bättre kontroll över processen. Använd termometer.

Brynt smör håller

Eftersom värmen drivit ut vattnet och restprodukterna stannat i kastrullen så är det brynta smöret mycket hållbart och går utmärkt att lagra i kylen.

brynt smör PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp