Skillnaden mellan barbeque och grill

Grilla och barbecue är inte samma sak. Det förstnämnda är något svenskar gör i trädgården så fort vädret tillåter. Det senare är både en metod, en utrustning och ett verb - kanske till och med en livsstil.

Grill – direkt värme

När man grillar sker en stor del av tillagningen med direkt värme, det vill säga på ett galler över en bokstavligen glödhet värmekälla. Många grillar har lock så att man kan innesluta värmen, men det mesta av tillagningen sker ändå med grillen öppen.

När man grillar tillagas maten på några minuter på hög värme, ofta över 200 grader lite beroende på vilken del av grillen som nyttjas. Eftersom det går undan så fungerar grillning bra för mört, rött kött, kotletter av fläsk och lamm, hamburgare, korv, fisk, skaldjur och grönsaker.

Barbeque – "low and slow"

Barbeque (stavas även barbecue) handlar däremot om att köttet – för det handlar framför allt om kött – tillagas under lång tid på låg värme i en sluten kammare. Detta ger även sämre styckdetaljer tid att utveckla en len och mör konsistens samtidigt som den långa tillagningen gör att smakerna får tid att tränga in. För en amerikansk touch är det viktigt med smaksättning i form av marinader och glaze.

Glöden befinner sig i ett separat rum och det är bara röken och indirekt värme som omger maten och tillagar den, ungefär som i en svensk rök. Temperaturen där köttet tillagas kan vara 100 grader eller till och med lägre. Tillagningen får gärna pågå i timmar.

Hickory, äpple, med flera

Eftersom röken ska ge smak så är det viktigt att välja rätt träslag till en barbeque. Hickory är en amerikansk favorit, men det går även bra med till exempel äpple eller al.

Glaze fungerar med BBQ

För den som undrat över fenomenet ”glaze” så förklarar skillnaderna ovan en del. Vi är många entusiastiska svenskar som upptäckt den hårda vägen att man inte kan pensla en sockerstinn marinad/sås på en köttbit på en traditionell grill. Det tar bara sekunder innan sockret brinner upp och bildar ett svart, osmakligt lager på maten. Men att använda generöst med tjockflytande glaze går däremot utmärkt med indirekt värme i en barbeque.

Glaze på lönnsirap, bourbon, med mera

Testa BBQ på grillen

För dig som gillar dyr utrustning finns hur mycket som helst att köpa för att utveckla din barbeque. Men om du bara vill testa principerna/teknikerna bakom den här tillagningsmetoden så kommer du långt med proffsiga köksredskap och rätt kunskap om grillmetoder och köttkvalitéer:

Gör så här:

  • Välj "långkokskött", det ska vara hårt arbetande muskler med bindvävnad och insprängt fett som genom långsam tillagning bryts ner och blir saftigt och smakrikt. Till exempel revbensspjäll, bringa, högrev, med flera.
  • Använd en grill med lock. Om lock saknas får du nog nöja dig med att grilla på svenskt vis.
  • Använd indirekt värme. Ha glöden på ena sidan och det som ska tillagas på den andra.
  • Låt det ta tid. Sätt igång långt innan gästerna kommer. Räkna med en tillagningstid på minst två timmar.
  • Smaksätt med rök. Tillför bitar med ved med god smak till glöden. Till exempel hickory, men äpple och al går också bra.
  • Stryp syretillförseln. Med mindre syre kommer veden att pyra utan att brinna. Det är den röken du vill åt.

Enjoy!

 

 

grill PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp