Rätt och fel om grillgaller

En grill kan se ut på alla möjliga sätt och det finns ingen övre gräns för hur mycket den kan kosta. Jakten på status via stora, skinande grillar är lite missriktad – åtminstone om det är godast möjliga grillresultat vi talar om – eftersom det framför allt är gallret det handlar om.

Tätt och stadigt grillgaller

Ett bra grillgaller har stadiga galler som ligger tillräckligt tätt för att inte maten ska falla igenom. De allra sämsta grillarna du köper på macken (vi har alla gjort det någon gång) kan ha ett galler som i värsta fall påminner om glest flätad ståltråd. Det kommer inte att underlätta din grillkväll…

Det viktigaste på grillen är själva gallret.
– Lasse Sandström, Sandströms Kött

Bra grill, dåligt galler

Lasse Sandström, mannen bakom Sandströms Kött, har i sina dagar grillat en och annan styckdetalj av hög kvalitet. Han menar att många grillgaller – även på dyrare grillar – är undermåliga. Det beror inte på dålig produktutveckling utan på att tillverkaren förmodligen vill att du ska lägga ännu mer pengar på att uppgradera till ett bättre galler…

Fel material för grillgaller

Billiga galler av järn rostar. I värsta fall släpper de ifrån sig ämnen som du inte vill ha i maten – huvudsakligen rost, dvs järnoxid. Mindre mängder rost är inte farligt, men det är inget du har bett om i din entrecote. Och det kan ge smak. Tänk dig för innan du tvättar ett sådant här galler med såpa, Coca Cola, eller någon annan ”kur” som du hittar i grillbilagorna eftersom det nästan garanterat kommer att rosta ännu mer. (Läs nedan om ett proffsigt – och vätskefritt – sätt att få grillgallret rent.)

Rätt material för grillgaller

Enligt Lasse Sandström är rätt material för ett grillgaller rostfritt stål eller gjutjärn. Rostfritt stål är tåligt, stadigt och släpper inte ifrån sig ämnen i din mat. Det kräver lite underhåll och är förmodligen bästa valet för hemmagrillaren.

Gjutjärn Lasses favorit

Lasse jobbar helst med gjutjärnsgaller. Det kräver lite kunskap – och att du aldrig försöker tvätta det med vatten eller tvättmedel. Fördelen är att det har ungefär samma egenskaper som en stekpanna av gjutjärn, dvs det blir bara bättre med tiden.

Rengör gallret rätt

Enklaste och bästa sättet att få gallret rent är att helt enkelt bränna bort gammal smuts varje gång du startar upp glöden på nytt. Gör så här:

  • Få igång en fin glödbädd.
  • Lägg på gallret precis så som det ser ut från din senaste grillning.
  • Ge det hela lite tid, låt gallret bli ordentligt hett så att smutsen förkolnar.
  • Skrapa bort smuts som eventuellt inte lossnar med knycklat tidningspapper, aluminiumfolie eller en bastant stålborste.
  • Sätt igång och grilla.

Grilla som ett proffs

När du har ett bra grillgaller i din arsenal är det dags att grilla. Mer om det hittar du här:

Grilla kött.

Snabba grillskolan.

Grilla grönsaker.

 

glöd_grillgaller_PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp