10 tips när du vintergrillar

Grillsäsongen behöver – som bekant – aldrig ta slut. Men det finns några saker du ska tänka på när du grillar ute i iskylan under en svart himmel:

Vintergrillning tar lite längre

Räkna med att det tar lite längre tid att få upp temperaturen på grillen. När grillen blivit varm så är eventuell vind – som tar bort värmen du har byggt upp i och omkring grillen – ett större hinder för vintergrillning än själva temperaturen utomhus (förutsatt att du har en hyfsat bra grill).

Mer kol

Om du eldar med kol eller briketter får du räkna med att det kommer att gå åt lite mer.

Stå skyddat

Stå skyddat och i lä så att både du och grillen kan hålla värmen – men grilla aldrig (aldrig!) i ett slutet utrymme.

Lock på vintergrillen

Använd gärna en grill med lock och håll det stängt så mycket du kan.

Förkläde på kocken

Bylsiga kläder i eldfängda material går dåligt ihop med grillning. Skydda dunjackor och andra riskabla plagg med ett stabilt förkläde i läder eller en grov kanvas om inte fattar eld i första taget. Det är dessutom billigare och enklare att tvätta ett förkläde än ett ytterplagg.

Grillvante på

Lika enkelt som det är smart: En vadderad grillvante skyddar både mot kylan i luften och mot hettan när du jobbar med maten på grillen.

Skaffa en snabb termometer

Använd kökstermometer – men inte stup i ett, se Locket på, ovan. Ju snabbare, exaktare termometer, desto mindre behöver locket vara öppet.

Investera i en pannlampa

Kanske inte så cool, men helt enkelt världens bästa hands free-lösning för dig som grillar i mörker. Lägg lite pengar på en pannlampa av kvalitet, så blir det mer hållbart i längden. Finns på byggvaruhus och i sportaffären.

Värm tallrikarna

Använd grillen och/eller ugnen för att värma både serveringsfat och gästernas tallrikar. Många slarvar med det här på sommaren trots att svenska sommarkvällar, som bekant, har en förmåga att kyla ner både mat och matsällskap. På vintern blir det ännu viktigare att hålla temperaturen på maten uppe ända fram till matgästen.

Utse en köksslav

I proffsköket är det en självklarhet att kocken är kung. Men när du vintergrillar hemma behöver du utse en uppassare som lyder din minsta vink inomhus så att du kan sköta ditt jobb vid grillen utomhus. Ett tips är att inte välja din kärlekspartner.

Läs mer:

Snabba grillskolan

Grilla kött

Grilla grönsaker

Grilla fisk

 

Vintergrillning vintergrilla PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp