Om proffskökets bunkar och skålar

Vare sig de går under namnet bunkar, degbunkar, blandskålar, köksskålar eller tillredningsskålar så är rymliga behållare oumbärliga i ett välutrustat kök. De får sällan någon uppmärksamhet – men de måste uppfylla många krav för att kocken ska kunna göra sitt jobb.   Förutom tålighet och formgivning så är hygien en viktig faktor. Köksskålar används till allt från upptining till servering och till så gott som alla råvaror. Enkel rengöring är ett måste.

Det är lite med skålar i köket som med kastruller: Du lägger bara märke till dem om de inte gör det de ska på ett perfekt sätt.

Stabilitet när man jobbar aggressivt.
– Matkreatör Micke Göransson sätter fingret på vad man önskar sig av en köksbunke

Stål det enda rätta

Tunt och hållbart rostfritt stål är ett svårslaget material för rymliga, lätta och tåliga skålar. Det tillåter en perfekt balans mellan funktion, tyngd och hållbarhet

Ren känsla

Rostfritt stål är lätt att rengöra och ger även ett rent, snyggt och proffsigt intryck i köket. Plast, däremot, slits med tiden och ger ”fet” känsla även efter diskning.

Inga spår i maten

En blandskål ska tåla hårda tag från – till exempel – en elvisp. Rostfritt stål uppfyller det här kravet, plastmaterial riskerar att lämna spår i maten.

Bakning är tufft

Det är stora krafter i rörelse när kocken bearbetar deg i en skål. En degbunke av stål pallar trycket.

Långsiktigt hållbart

Rostfritt stål uppfyller både kökets och miljöns krav på ”långsiktig hållbarhet”.

Blanda rätt                                                                               

En professionell kock använder ofta en rymlig skål till att blanda ingredienser, till exempel i en salad. Därefter hamnar de – snyggt och behärskat – på tallriken.

Tre tips apropå bunkar/skålar:

  • Ingredienserna i klassiska emulsioner såsom majonnäs och hollandaise – äggulan i skålen och fettet som ska tillsättas – ska hålla samma temperatur för att minska risken att vätskorna separerar.
  • Det är lättare att vispa äggvita till en fast, fluffig vit smet om äggen håller rumstemperatur från början. Syran i några få droppar citronsaft snabbar också på processen. Sluta när smeten är perfekt, annars börjar den vätska sig igen – och använd den vispade äggvitan direkt.
  • Vegoknep: Kyl en burk med kokosmjölk. Ta ut det trögflytande, fetaste som har lagt sig på toppen och vispa som om det vore vispgrädde.

Form efter funktion

Höga kanter är en viktig detalj för att undvika spill vid, till exempel, vispning.  Kanten ska även vara perfekt doserad så att det är lätt att hälla ut skålens innehåll – oavsett hur lätt- eller trögflytande det är. Vinkeln på skålarnas kanter och botten är viktig för hur väl kocken ska komma åt med en slickepott och andra redskap. Många köksskålar i omlopp uppfyller inte, konstigt nog, de här kraven.

Ergonomiska bunkar

Blandskålar är, som sagt, ett redskap som används flitigt under ett arbetspass. De ska vara lätta att lyfta och hålla, lätta att arbeta med, lätta att hälla ur, med mera.

En skål är ingen skål

Bunkar och skålar används till att förvara, blanda degar, mixa torra ingredienser, mixa sallad, sortera, med mera. Köket behöver flera stycken, i olika storlekar. Tänk på att för stor är bättre än för liten.

Stapelbart sparar utrymme

Både i proffsköket och i hemmaköket kan förvaringsutrymme vara en trång sektor. Det känns naturligt att blandskålar ska kunna staplas och ställs undan inuti varandra.

Silikon ger bättre grepp

Ett lager silikon på skålens botten ger bättre grepp och mindre oljud.

Sköt om dina köksskålar:

  • Skålar av rostfritt stål tål det mesta: Kokande vatten, ingredienser med högt och lågt PH-värde, redskap av stål, , diskmedel, med mera.
  • Skålarna ska tåla att rengöras i maskin. Torka och förvara torrt.
  • Räkna med att den blanka ytan kommer att mattas något med tiden, framför allt om du tvättar ofta i maskin. Det kommer inte att ha någon inverkan på skålarnas funktion.
  • Låt stå några timmar med vatten för att luckra upp degrester eller annan mat som klibbat fast.

 

Blandskålar degbunkar PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp