Om kockens förkläde

Förklädet gör kocken både trygg och snygg i sin roll i köket. Men utöver det "ceremoniella" så har det här stiliga plagget flera praktiska funktioner:

Ett viktigt skyddsplagg

Förklädet ska skydda kockens kläder från stänk och fläckar, men i den tuffa miljö som råder i ett professionellt kök (där kocken knappast har finkläderna på sig under förklädet) ska det också skydda bäraren från värme, vätskor och vassa föremål.

Läder eller tyg?

Det är, som så mycket annat, en smaksak. Läder är tåligt med hög skyddsfaktor (tänk smedja...) och åldras snyggt. Tyg och kanvas är däremot lättare, svalare och sitter smidigare på bäraren. Det kan också tvättas i maskin, vilket gör det till en mer hygienisk och praktisk lösning än läder.

Rörlighet och fria händer

En kockskjorta har ofta korta ärmar så att kocken har handlederna och händerna fria. Det förenklar när kocken ska hålla sina allra viktigaste arbetsredskap – händerna – fria från smuts, vätskor, fläckar, mjöl, kletiga ingredienser, med mera. Ett förkläde – som hänger runt nacken – inkräktar inte på detta.

Med eller utan ficka?

Det ska vara rent i ett kök. Även kocken ska vara "ren" från sådant som kan störa det intensiva arbetet i köket. Det kan vara dekorativt med en eller flera fickor på ett förkläde, men frågan är om en ficka tillför mer än att bli en ofrivillig samlingsplats för diverse ingredienser som kocken har handskats med under ett arbetspass.

(På professional Secrets har vi valt att skapa ett förkläde med en dold ficka med öppning åt sidan.)

Hygien viktigt

Hygien är alltid en viktig faktor i allt som rör kök. Det är en stor fördel om ett förkläde är lätt att tvätta. Ett rent förkläde är ett bättre förkläde.

Färg och funktion

Det är snyggt med svart i köket, men det finns en anledning till varför kockens kläder traditionellt är vita: Det går inte att fuska med god hygien. Ljusare färger avslöjar smuts och fläckar bättre än mörkare färger.

 

kockens förkläde
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp