Om skärbrädor

Om kniven är kockens bästa vän så är skärbrädan knivens bästa vän. Den får inte så mycket uppmärksamhet i köket, men för en kock är det ingen hemlighet att den är ett av de köksredskap som du använder allra mest.

I proffsköket och i ett hemmakök ställs lite olika krav på en skärbräda. Här har vi sammanfattat det viktigaste du behöver veta. All kunskap och alla tips kommer direkt från proffsen.

Kniven och skärbrädan är som yin och yang.
– Per Renhed, F12, The Restaurant, m fl

Rätt stabilitet

En skärbräda är en arbetsyta. Den ska vara stabil. Ett underlag av gummi och/eller en fuktig släng eller disktrasa är perfekt för att hålla brädan på plats.

Rätt mått

Skärbrädan ska vara stor. Där ska du kunna finhacka en vitlöksklyfta, men också ett stort stycke kött.

Ren och torr

En professionell kock tar med jämna mellanrum ett tag med slängen så att skärbrädan är torr. En smutsig skärbräda åker in i disken.

Mjuka material…

Det ska vara ”lagom” hårda, slitstarka material av hög kvalitet i en skärbräda. Levande material som trä har den fördelen att skåror som orsakas av kniven läker sig själva.

…men inte för mjuka

Bakterier trivs i rispor och håligheter. Och en vass kniv kan sjunka ner så djupt i materialet att du riskerar att bryta eggen.

Trä eller plast

Studier tyder på att bakterier trivs sämre på trä, men i professionella kök använder man ofta plastbrädor av olika färg för att hålla isär rå mat, lagad mat, fisk, grönsaker, osv. Plastbrädor kan dessutom utan vidare diskas i maskin.

Andra material:

 • Gummi – De här skärbrädorna är snälla mot kniven, stadiga och lätta att hålla rena. Till nackdelarna hör att de är fula och otympliga och kan förlora formen av maskindisk.
 • Bambu – Bambu har många bra egenskaper, men för att sammanfoga de små bitarna till en skärbräda krävs stora mängder lim. Det är för hårt för kniven och kan vara hälsofarligt, inte minst för tillverkaren.

För hårt eller mjukt

Undvik skärbrädor av glas, porslin, hårdplast och laminat som sliter ut din kniv. Undvik även plast av låg, mjuk kvalitet.

Tänk dekorativt hemma

I professionella sammanhang så lämnar kockarnas skärbrädor aldrig köket. Men du – som också är noga med hygienen men som ansvarar för en mindre krets matgäster – kan använda skärbrädan som ett snyggt och rustikt uppläggningsfat.

Välj aptitligt trä

En grundregel för skärbrädor av trä är att råmaterialet ska komma från träd som har ätbara frukter, nötter eller sav.

Bäst i ditt kök

Trä och plast är bäst för kniven. De är ungefär lika hygieniska (hur du sköter skärbrädan är viktigare än materialet). Plast kan maskindiskas om och om igen, men trä är snyggare – och blir ännu snyggare när du sliter på det.

Gör gärna som proffsen:

Om du kan och har utrymme, använd olika skärbrädor till olika matvaror. Använd din skärbräda av trä till bröd, grönsaker och kött. Använd skärbrädor av plast till fisk och rå kyckling och maskindiska dem i 60 grader.

Slipa skärbrädan som ny

Skärbrädan är ett köksredskap som umgås med kckens vassaste kniv, ytan kommer att slitas. En skärbräda av trä kan slipas så att ytan blir som ny. Det kan du göra flera gånger.

Över diskhon

Har du ont om utrymme i ditt kök? Prova att ställa skärbrädan stadigt över diskhon.  

Tips och tricks:

 • Blöt djupa jack i en skärbräda av trä med några droppar vatten så att de sväller igen. (Samma trick fungerar när du tappar kökskniven med spetsen först i trägolvet.)
 • Du kan desinficera en skärbräda av trä med ättika och vinäger. Eller skrubba med salt och en rotborste och låt dra i 30 minuter.
 • Mätta brädan med paraffinolja om den ser torr ut, har ljusa fläckar, eller efter en djuprengöring (se ovan).

Trä behöver omsorg

Trä är ett levande material. Till skillnad från, till exempel, köksredskap av rostfritt stål så kräver det omsorg för att inte tappa sina goda egenskaper. En uttorkad – alternativt genomblöt – skärbräda i trä kommer att spricka och tappa formen, oavsett kvalitet. Ta hand om dina skärbrädor så tar de hand om dig...

Trä spricker i diskmaskin

Ingen skärbräda av trä tål att diskas upprepade gånger i diskmaskin. Fukten som tränger in, den höga temperaturen på vattnet, diskmedlet som sliter på ytskiktet och den efterförljande torkningen av brädan kommer att leda till att träet spricker.

Rätt olja till skärbrädor

För att förbättra funktionen och förlänga livstiden, börja gärna med att mätta en ny skärbräda av trä med paraffinolja. Stryk på lager efter lager – även runtom – tills den inte suger upp mer. Gnugga bort överflödig olja med en ren trasa.Vanliga matoljor har en dålig förmåga att tränga in i träet och kan härskna. Använd paraffinolja.

Gör ett hållbart val

Tänk på att materialet till en skärbräda av trä ska hämtas ur levande skogar. Välj bort träslag som härstammar från regnskogar.

Stående eller liggande trä

Om fiberriktningen i skärbrädan löper parallellt med ytan så sägs träet vara liggande. Motsatsen är ”ändträ” där stående stavar limmas ihop för att bilda en yta att skära på. För den liggande varianten passar ett mjukare träslag. Till stående passar ett hårdare trä eftersom kniven skär genom de stånde fibrerna.

För- och nackdelar:

 • Liggande trä blir inte lika mjukt som ändträ, men kräver mindre lim.
 • Liggande trä suger inte upp lika mycket fukt som ändträ.
 • Ek – som är både snyggt och tåligt – passar bra till ändträ.

Att sköta om skärbrädor (av trä):

 • Låt inte mat stå och torka in under någon längre tid.
 • Lägg inte i blöt, tvätta med varmt vatten och diskmedel. Dropptorka på högkant, utan kontakt med vatten. Platsen bakom kranen är kanske inte den bästa…
 • Tvätta inte i diskmaskin.
 • Paraffinolja är ofarligt och smaklöst och tränger in i träet. Bivax täpper igen träets porer och har en vattenavvisande effekt. Använd gärna båda.
Skärbräda PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp