Om kockens stekpincett

Stekpincetten tjänstgör som kockens förlängda nypa. Det här köksredskapet är mindre än villaägarens grilltång, men det är minst lika användbart. Principen är densamma: Att förlänga din hand så att du enkelt och odramatiskt kan greppa mat som utsätts för hög värme.

Stekpincetten är praktisk, lätt att använda, hygienisk, lätt att rengöra, hållbar (om den är gjord av rostfritt stål) och snygg. Det allra bästa med det här redskapet är ändå enkelheten. Med rätt konstruktion, rätt material och ett minimum av underhåll uppfyller den sin roll på ett perfekt sätt i årtionden.

Man känner sig naken utan den.
– Kökschef Albert Lindo på Austin Food Works om sitt speciella förhållande till stekpincetten

Används till det mesta

Pincetten kan användas till att greppa det allra mesta i köket: Kött i en stekpanna, pasta i kokande vatten, kryddor som ska avlägsnas ur grytan, kycklingvingar på ett galler, heta tomatskal som ska skalas av, ångande musslor som inte öppnat sig, osv.

Lätt grepp

En bra stekpincett ska klara ett stadigt grepp om en lite tyngre bit mat – men ska samtidigt vara foglig och kräva liten handstyrka för att ”nypa”.

Spetsigt en fördel

Det är tillåtet att spetsa maten med pincetten. Ställföreträdande grillgaffel är ännu ett av det här köksredskapets många användningsområden…

Stål kräver stål

En riktig stekpincett ska vara gjord av stål. Det ställer dock ett visst krav på hållbara skålar och pannor gjorda av stål eller järn.

Stabilitet A och O

Att tillaga mat handlar ofta om värme. Med en stekpincett kan kocken – med bibehållen känsla och precision – hantera het mat utan att bränna sig.

Höga temperaturer

Maillardeffekten – att kolhydrater och proteiner bildar ämnen som ger maten en ”brynt” yta – inträffar framför allt mellan ca 140 och 165 grader. En stekpincett underlättar finliret i stekpannan och på grillgallret.

Några heta tips:

 • Pastavatten kokar vid 100 grader.
 • Barbecuegrillning görs mellan 80 och 120 grader, där 110 grader kanske är optimalt. (Lägre än 80 grader kan räknas som kallrökning.)
 • En bra stektemperatur är 170 till 180 grader, då smör ”tystnar”.
 • Grillning sker ofta mellan 150 och 200 grader.
 • Från 230 till 300 grader är grillen egentligen för het, om det inte är en bränd (till skillnad från brynt) yta kocken är ute efter.
 • Perfekt temperatur på frityrolja är vanligtvis mellan 160 och 180 grader.

Ett rent material

Köksredskap i 100 procent rostfritt stål är perfekta när du hanterar mat. Det är tåligt, hållbart och lätt att rengöra. Med en pincett av rostfritt stål finns heller inga främmande ämnen som kan hamna i maten.

Långsiktigt hållbart

I proffsköket använder man rostfritt stål för att det tål omild behandling och håller länge. På det viset är materialet även långsiktigt hållbart för miljön – och 100 provent återvinningsbart.

Ett långt förhållande

Ännu en fördel med köksredskap av hållbara material är att du får njuta känslan av att lära känna ett redskap – och utvecklas som kock – under lång tid.

Inga fingrar i maten

Att plocka med fingrarna i till exempel inlagd mat eller mat som står på avsvalning leder till omedelbar kontamination. Med en ren pincett är problemet ur världen.

Rätt och fel

Smalare pincetter – och framför allt i plast – har en tendens att ”saxa sig” när man griper hårt om ett föremål. En bredare pincett av rostfritt stål erbjuder exakt rätt mix av flexibilitet och styvhet.

Ren och torr

En ren och torr stekpincett är en bättre stekpincett.

Håll koll på din stekpincett

Stekpincetten är en av kökets mest användbara redskap. Just därför måste kocken ha koll på vad den nyss har använts till: Tillagad mat? Rå mat? Rå kyckling?

Stek som ett proffs

 • Använd en tung stekpanna av järn eller stål. Non-stick beläggningar är trevliga, men de tål varken hög värme eller en proffsig stekpincett av stål.
 • Var inte rädd för hög värme.
 • Värm pannan först. Därefter häller du i fettet. Smör ska fräsa – och därefter tystna innan du lägger i maten. Om du blandar smör och olja så ska oljan i först.
 • Ha lite tålamod. Invänta karamellisering på matens stekyta så lossnar den lättare från underlaget.
 • Undvik att vända i onödan eftersom ytan då måste värmas upp på nytt.
 • Ha inte för stora mängder av råvaran i stekpannan. Om stekkpannan inte orkar hålla värmen och vätskorna inte hinner dunsta kommer det du "steker" att bli kokt i stället.

Det där goda du eftersträvar på stekytan kallas ”Maillardreaktionen”. Det du ska steka ska vara torrt för att det ska fungera.

Använd rätt

Det här praktiska köksredskapet kan användas till allt möjligt, men en stekpincett är avsedd för matlagning. Gör inget som kan skada knipfunktionen.

Sköt om din stekpincett

 • En stekpincett av rostfritt stål tål det mesta: Hög värme, vatten, skålar och pannor av stål, ingredienser med högt och lågt PH-värde, diskmedel, med mera.
 • Diska i maskin. På sikt kan eventuella slipmedel göra pincettens yta lite mattare, men det har ingen effekt på funktionen.
 • Förvara torrt – och använd bara i köket.

 

Sauteuse PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp