Bli en bättre kock i 12 enkla steg

Det kan kännas barnsligt med dessa ständiga listor på vad du bör göra i köket, men om man frågar duktiga kockar så får man nästan alltid samma tips på vad amatörer borde ta till sig från proffsköket föra att höja nivån i hemmaköket. Här är tipsen, utan inbördes rangordning:

1. Lär dig en rätt ordentligt

Se till att du har ett fåtal paradrätter som du tränar in tills de sitter och som du när som helst kan para ihop till en bländande middag. Nybörjare gör misstaget att hela tiden ge sig på nya saker – i stället för att verkligen sätta ett fåtal höjdare som imponerar varje gång.

2. Vässa knivarna

Du är inte ensam om du slarvar på den här punkten, men om du verkligen menar allvar i köket så borde du låta ett proffs slipa dina knivar ca en gång om året. Vassa knivar minskar risken för olyckor och gör det ännu roligare att laga mat.

3. Öva på din knivteknik

Det finns en vits med precision på skärbrädan: Jämnstora och jämnt skurna bitar är inte bara snyggare på tallriken, de beter sig dessutom likadant och blir klara lika fort när du tillreder dem.

4. Dunka till vitlöken

Om du inte redan kan det här tricket så är det dags att lära in det nu: Skär av tjocka änden på vitlöksklyftan, lägg kniven med bredsidan över, tryck till med din lediga hand så att klyftan knäcks. Skalet lossnar och du kan börja hacka direkt.

5. Gör en ”mise en place”

Gör som proffsen, organisera en mise en place (uttalas "miz ån plass") innan du börjar tillaga maten. Dvs ta fram, mät upp, skala, hacka och organisera alla råvaror i skålar vid din arbetsplats. Under själva tillagningen ska du inte behöva röra dig från spisen förutom när du tvättar händerna eller tömmer vattnet ur en kastrull.

6. Håll undan

Kaos i köket kommer förr eller senare att leda till kaos i huvudet på kocken. Håll rent under arbetets gång. Börja med en noggrann mise en place och städa undan det du inte behöver. Fortsätt sedan i samma anda så att du hela tiden kan ägna din uppmärksamhet åt nästa rätt i stället för åt röran i köket.

7. En ingrediens i taget

En riktig kock tar sig tid att framkalla lager av smaker. Använd dina kunskaper och tekniker för att manipulera varje ingrediens så att den utvecklas maximalt i smak och konsistens innan du tillför nästa. Rosta kryddorna. Ugnsbaka grönsakerna. Stek tomatpurén. Svetta löken. Bryn köttet. Bränn av alkoholen. Och så vidare…

8. Bli bästa vän med salt och syra

Lär dig balansera smakerna i maten med hjälp av salt och syra (citronsaft, vinäger, med flera). För att komma i stämning, prova med några saltkorn på skivad tomat eller några droppar citron på en morotsstav…

9. Var inte rädd för salt

Du behöver inte vara rädd för skrämselpropagandan, för maten du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som den du köper färdiglagad. Ingen maträtt ska smaka ”salt”, men tryck till med salt för att lyfta smakerna.

10. Glöm inte textur och munkänsla

Munnen är inte bara utrustad för att njuta av smaker, utan också för att uppskatta konsistenser, texturer och temperaturer: Krispig sallad mot krämig ost, frasig potatis mot len bearnaise, kall glass mot het choklad…

11. Använd termometer

Det är häftigt om du övat så mycket att du kan höfta till det med grönsaker, bröd, såser, fisk, kött och desserter. Men allt som händer i köket handlar om kemi och fysik och med en sekundtermometer kommer du att få råvarorna exakt dit du vill ha dem.

12. Använd riktigt salt och nymald peppar

Investera i fint havssalt utan tillsatt jod. (Investera gärna i flingsalt också – där poängen är att tillsätta det sent så att matgästerna får njuta sensationen av de salta kristallerna i munnen.)  Och använd alltid nymalen peppar – som bjuder på helt andra smakdimensioner än färdigmald peppar.

 

 

 

 

Peppar peppra kock PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp