Kökets mest mångsidiga redskap.

Det är lätt att underskatta en kökshandduk, men i händerna på en professionell kock blir en tygtrasa av hög kvalitet ett av kökets viktigaste och mest mångsidiga redskap. 

En släng ska vara ren och torr och finnas vid din sida oavsett var du befinner dig eller vad du uträttar i köket. Många TV-kockar har slängen över ena axeln, men Per Renhed – före detta kock på bland annat F12 i Stockholm – blev till slut sned i ryggen av den här vanan. Klok av erfarenheten rekommenderar han att du byter axel då och då. 

Ingen kock använder någonsin en grillvante.
– Per Renhed, före detta kökschef, gillar sin släng

Slängen ska inte vara mönstrad eller färgad, för det ska vara lätt att upptäcka fläckar och föremål. Väven ska vara greppvänlig och fast och den ska inte bli "noppig" efter upprepade tvättar. Slängen SKA tvättas många gånger för att maximera uppsugningsförmågan.

Din släng har fler funktioner än något annat verktyg i ett kök. Den kan använda till allt från att torka rent till att rädda liv. Den stoppar blod och fungerar utmärkt som bandage och genom att göra en ispåse av den kan du kyla blåmärken och brännskador.

Andra användningsområden för slängen är:

  • Som stänkskydd när du knäcker skaldjur. Och som skydd för händerna när du öppnar ostron.

  • För att greppa. Slängen ger ett stadigare grepp om det mesta som är varmt, kallt vasst eller halt.

  • Improviserat förkläde. Du ska vara lika ren och snygg som ditt kök. Använd slängen för att täcka generande fläckar på förklädet.

  • Som den bästa iskrossen. Gör en påse med is av slängen och däng den i bordet, eller bearbeta med en stekpanna. Fungerar även med nötter.

Byt släng ofta. En smutsig släng ska inte komma i närheten av mat och en fuktig släng isolerar inte mot värme. Att ha en ren och torr släng säger något om dig och ditt kök. 

Vill du veta mer om det här redskapets alla möjligheter så rekommenderar vi att du beställer proffsiga slänger från Professional Secrets här. På köpet får du då Stora slängboken. 

Kockens släng kökshandduk
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp