SALTVATTENSFISKAR
Här hittar du lite information om de vanligaste saltvattensfiskarna du hittar i en svensk fiskdisk.
Torskfiskar
Torsk, kolja, (grå)sej, vitling, lyrtorsk, bleka, långa, kummel och lubb har ömtåligt, magert kött med utsökt smak. Torskens kött är vackert vitt, sejens något gråare och kummelns något fastare. Du behöver inte fjälla torskfiskar.
Ordet ”torsk” kommer för övrigt från ”torr fisk” – vilket säger något om vilken historiskt betydelsefull basvara den här fisken har varit.
Plattfiskar
Piggvar, slätvar, spätta, skädda, tunga och hälleflundra är bottenlevande fiskar. Köttet är vitt och välsmakande hos alla arter. Hos de största plattfiskarna är det fast och utsökt. De behöver inte fjällas, men det är vanligt att man flår de mindre plattfiskarna. Skrovet är utmärkt till att koka fond.
Broskfiskar
Hajar och rockor saknar fjäll och skinnet ska inte ätas. Broskfiskar har ett annorlunda skelett och en fysiologi som skiljer sig från andra fiskar. Att man inte äter vissa av dem beror helt enkelt på att köttet inte smakar gott. Vanligast i svenska vatten och fiskdiskar är pigghaj, sillhaj och rocka.
Tonfiskar
Hit hör de snabbaste rovfiskarna i havet: Makrill, tonfisk, marlin och svärdfisk. Även barracuda och guldmakrill (”mahi-mahi”) hör hit. Köttet på de större fiskarna är fast och fett och ska gärna stekas eller grillas med rosa kärna. Skinnet på makrill blir gott och knaprigt vid stekning, men skinnet på större fiskar i familjen är för kraftigt för att ätas. Makrill är gott till allt utom soppa.
Sill
En älskad fisk med en alldeles egen karaktär. Det feta köttet passar mindre bra i soppa. Stekt – med eller utan panering – eller ugnsstekt är att rekommendera för hela, färska fiskar. Sill kan fjällas med händerna under rinnande vatten.
Bottenlevande
Havskatt och marulk är inte nära släkt, men båda är bottenlevande och har ett utsökt, fast, vitt kött som fungerar till allt. Marulkens kött kan till konsistensen påminna om hummer. Behöver inte fjällas.
Importerade
På grund av utfiskning så dyker många nya saltvattensfiskar upp i fiskdiskarna. Guldsparid (även ”sea bream”), snapper och havsabborre är några av dem. De flesta har magert, vitt kött som smakar utmärkt. Tillaga dem gärna hela i paket, i stekpannan eller på grillen. Fråga din handlare om de ska fjällas eller inte.
Fiskens status
Listorna på grön-, gul- och rödmärkta fisk- och skaldjursbestånd uppdateras löpande, därför hänvisar vi till aktuell information som du hittar här:
Saltvattensfiskar – guide
-
Alaska Pollock
-
Anjovis/Sardin/Skarpsill
-
Bonito
-
Dorada/Guldsparid
-
Fjärsing
-
Flundra/Spätta/Skädda
-
Gylta
-
Havsbraxen/Ray's Bream
-
Havsabborre
-
Havskatt
- Hoki
-
Horngädda
-
Hälleflundra
-
Kolja
-
Knot
-
Kummel
-
Kungsfisk
-
Liten Hälleflundra
- Lubb
-
Lyrtorsk/Bleka
-
Långa/Lutfisk
-
Makrill
-
Marlin/Svärdfisk
-
Marulk
-
Multe
-
Pigghaj
-
Piggvar/Slätvar
-
Rocka
-
Sanktpersfisk
-
Sej/Gråsej
-
Sill/Strömming
-
Sillhaj
-
Simpa
-
Sjötunga
-
Skoläst
-
Snapper
-
Stenbit/Sjurygg
-
Tonfisk
-
Torsk
-
Torskrygg
-
Vitling