GyltaEn avlägsen släkting till abborren som tillhör familjen läppfiskar och som känns igen just på de tjocka och framskjutna läpparna. Kroppen är hög och kompakt. Fjällen är stora och marmorerade i rött, grönt och brunt beroende på levnadsmiljö och livscykel.
Fisken kan väga över tre kilo, men ett halvkilo är en vanlig storlek. Bra att veta
En kustlevande fisk som fångas med sportfiskemetoder och därför inte vanlig i butiken. Lokala svenska arter är berggylta, blågylta, gröngylta och brungylta.
|
|
Hur lagar man gylta?Det sötaktiga köttet passar bra i soppor.
Vackra fiskar i den här storleksklassen kan du alltid ugnssteka eller baka i foliepaket och ställa fram på bordet som de är. Sätt ugnen på 175 grader (annars bränns smöret) och slösa med smör, citron och de kryddor du har hemma. Gärna färska. Bra grönsaker i paketet är sparris, sockerärter, purjo och salladslök. Tänk på att fisken blir färdig snabbare än de flesta tillbehör. Klassisk rätt - gylta
|