Saltvattensfisk - Gylta
Saltvattensfisk

GYLTA

En avlägsen släkting till abborren som tillhör familjen läppfiskar och som känns igen just på de tjocka och framskjutna läpparna. Kroppen är hög och kompakt. Fjällen är stora och marmorerade i rött, grönt och brunt beroende på levnadsmiljö och livscykel.

Fisken kan väga över tre kilo, men ett halvkilo är en vanlig storlek.

Tänk på

En kustlevande fisk som fångas med sportfiskemetoder och därför inte vanlig i butiken. Lokala svenska arter är berggylta, blågylta, gröngylta och brungylta.

Hur lagar man gylta?

Det sötaktiga köttet passar bra i soppor.

Vackra fiskar i den här storleksklassen kan du alltid ugnssteka eller baka i foliepaket och ställa fram på bordet som de är. Sätt ugnen på 175 grader (annars bränns smöret) och slösa med smör, citron och de kryddor du har hemma. Gärna färska. Bra grönsaker i paketet är sparris, sockerärter, purjo och salladslök.

Tänk på att fisken blir färdig snabbare än de flesta tillbehör.

Klassikern

En fisksoppa som du grundar med kokta blåmusslor – som bor i ungefär samma kustmiljöer som gyltan.

Kort om status:

Grönmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp