Saltvattensfisk - Havsabborre
Saltvattensfisk

HAVSABBORRE

Havsabborren – ”Sea Bass” på engelska, "Lubina" på spanska – liknar en färglös och lite smalare variant på en svensk abborre eller gös. Den odlas flitigt längs kusterna i medelhavet.

Tänk på

Den här fiskfamiljen omfattar hundratals arter. I varmare vatten, ofta i korallmiljö, kallas havsabborrfiskar för ”Grouper” och kan bli rejält stora.

Hur lagar man havsabborre?

Odlad havsabborre är en portionsfisk på upp till halvkilot som ofta tillagas hel och grillad.

Köttet är fast och vitt och påminner – inte oväntat – om abborre och gös. Och om kungsfisk/uer.

Om inget annat, tillaga som abborre. Till exempel: Smörstek och servera med klassiska svenska tillbehör som dill, gräddfil, nordhavsräkor, med mera

Eller halstra den, eller stek den i olivolja (av en lägre kvalitet som tål värme bättre) och servera med aioli och stora mängder färska kryddor på tallriken för att understryka att det här är fräsch och mager mat från varmare vatten.

Klassikern

Penslad med olivolja och grillad hel. Krydda med havssalt, servera med en citronklyfta och en sallad som för tankarna till medelhavet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp