Saltvattensfisk - Havskatt
Saltvattensfisk

HAVSKATT

Havskattens långsträckta, lite ål-liknande kropp slutar i ett kraftigt huvud med bred mun och kraftiga tänder. En havskatt kan väga upp till 20 kilo.

Tänk på

Havskatt är en av flera fiskarter som ibland förekommer under det obskyra namnet ”kotlettfisk”. Även marulk får ibland heta så.

Översätts ofta – felaktigt – till ”catfish” på engelska (i skrivande stund även på Google translate) vilket betyder mal. Rätt namn på engelska är Atlantic Wolf-fish eller Seawolf. På franska ”Loup de mer”, vilket betyder samma sak.

Hur lagar man havskatt?

Havskatt har ett gott, fast och ”matigt” kött, nästan som marulk. Eftersom den lever på skaldjur så kan också köttet ha en smak som påminner om skaldjur.

Det fasta köttet tål att stekas och grillas och blir allra godast med en ordentlig stek/grillyta och tempererad kärna kring 50 grader.

Stek gärna som kotletter. Marinera köttet i en tioprocentig saltlag i ca 30 minuter för att ge fin smak och ännu fastare konsistens. Tillaga med skinnet på – men det ska inte ätas.

Havskatt passar bra och faller inte sönder i en gryta med blandad vit fisk.

Klassikern

I en fisksoppa med flera sorters matig vit fisk som klarar av att stångas med vitlök, lök, tomat, paprika och olivolja. Blåmusslor passar också bra och blir vackert på tallriken. Garnera med persilja och servera med ett grovt bröd. Ett lätt rödvin, vitt eller rosé går lika bra till.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp