DORADA/GULDSPARID
Kallas Sea Bream på engelska. Den som har rest kring medelhavet och har beställt grillad fisk på krogarna där känner den här fisken som "Dorada" eller "Dorade".
En långsträckt och platt fisk med hög kroppsform och vackra, silvriga färger och trubbig nos. Den har oftast en mörk fläck bakom den övre delen av gälarna. Den kan väga upp till 3 kilo men förekommer oftast i butiken som portionsfisk.
Tänk på
Odlas i stora mängder i medelhavet, inte minst längs grekiska kusten.
Hur lagar man guldsparid/dorada?
En abborrartad fisk. Varför inte behandla den som en abborre? Tänk på att köttet snabbt blir torrt om tillagningen går för långt.
En så här vacker fisk blir fin hel i ugnen eller i ett foliepaket. Eller gör en medelhavsvariant: Pensla den med lite olivolja, salt och peppar och tillaga på en ordentligt het grillpanna. Lite citron (friskt och surt) lyfter de brända tonerna (umami och beskt) till himlen.
En stor fördel är den kraftiga ryggraden som gör det lätt att filea den färdiga fisken själv vid bordet.
Finfördela kryddor och tillbehör i paketet så att de hinner bli klara lika fort som fisken. Sikta på 50 grader och mät innretemperaturen inne vid ryggraden. Om den fortfarande är rosa när köttet är vitt så har du lyckats perfekt.
Klassikern
På grillen i ett knyte av folie med smaker och tillbehör du tycker om från medelhavet.
Kort om status:
Grönmärkt.