Saltvattensfisk - Kolja
Saltvattensfisk

KOLJA

En torskfisk som känns igen på en mörk fläck ovanför bröstfenorna. Den blir mindre än en torsk och munnen är relativt liten.

Tänk på

Lätt att förväxla med vitling.

Hur lagar man Kolja?

All torskfisk, som kolja, passar fint att ångkokas. Koljan är lik torsk i konsistens och smak, men en del menar att köttets smak påminner om skaldjur.

En koljafilé är vanligtvis tunnare än en torskfilé. Om du helt enkelt klappar in fisken med salt en halv/hel timme före tillagning så får du nästan samma effekt som när du lägger större bitar i saltlag.

Använd gärna panering om du ska steka det magra köttet, för att tillföra smak och för att hålla ihop det.

Kolja är finast från september till april.

Klassikern

Norska fiskekaker med klyftpotatis.

Kort om status:

MSC-märkt kolja är grönmärkt. Undvik koljor som är mindre än 35 cm och filéer under 25 cm.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp