Saltvattensfisk - Långa/Lutfisk
Saltvattensfisk

LÅNGA/LUTFISK

Långa är en bottenlevande fisk som traditionellt lufttorkas och blir lutfisk på svenska julbord. Den är nära släkt med laken och ser ut som ett mellanting mellan en ål och en torsk. Den är ännu mer långsträckt än en lubb.

Tänk på

Det är en torskfisk, trots det annorlunda utseendet. Behandla den som en sådan.
Ärtpuré fungerar till all vit fisk, inte minst den här.

Hur lagar man långa?

Köttet är fast och gott och förtjänar roligare öden än att bli lufttorkad vinterföda med vit sås. Det kan tillagas på flera sätt, som sej eller torsk. Långa är lagom fast för en fisksoppa.

Klassikern

Lutfisk, som sagt.

Kort om status:

Starkt hotad och rödmärkt, men långa från Island och Barents Hav är gulmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp