Saltvattensfisk - Lyrtorsk/Bleka
Saltvattensfisk

LYRTORSK/BLEKA

En fisk som är mycket lik sin kusin torsken, men som är mindre och saknar skäggtöm.

Tänk på

Lyrtorsk kallas på de brittiska öarna för ”Pollock” (samma namn som Alaska Pollock som är en Stillahavsfisk). Där är den populär som råvara till fish & chips.

Lätt att förväxla med sej/gråsej.

Hur lagar man lyrtorsk?

Det här är en mindre fisk, men som kan ersätta torsk i de flesta recept. Den kan kokas, stekas – gärna med panering – eller tillredas i ugn. Ånga den gärna.

Filéerna är oftast relativt små och tunna. Om du klappar in dem med salt en halv/hel timme före tillagning så får du nästan samma effekt som när du lägger större bitar (av till exempel torsk) i saltlag.

Klassikern

Om fisken är färsk: Fish & Chips.

Kort om status:

MSC-märkt fisk är grönmärkt, övrig är gulmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp