Saltvattensfisk - Makrill
Saltvattensfisk

MAKRILL

Lätt att känna igen med sin kraftiga, spolformade kropp, kluvna stjärtfena och tydliga svarta ränder på den grönblå ryggen. En makrill kan väga över 3 kilo, men under kilot är vanligare.

Tänk på

Makrill är en fet och nyttig fisk som innehåller mycket Omega 3 fettsyror och är rik på A- och D-vitaminer. Den ska ätas färsk, men smaken är stark och speciell och lämpar sig inte för alla typer av tillagning – t ex mindre bra i soppa.

Hur lagar man makrill?

En orensad makrill i butiken väger oftast 200 till 500 gram. Kvar efter rens är cirka 60 procent (60-150 gram/filé).

För låg värme gör att enzymer gör köttet i makrill ”mosigt” – grilla den gärna.
Fänkål i alla former passar till. Det gör även tomat. Och av tomat kan man som bekant göra sås, sallad och mycket annat.

Syra passar bra till en så pass fet fisk som denna – inte minst om den är rökt. Idag använder man citron, men förr i tiden var det vanligt med ättika, eller lingon, rabarber och krusbär för att få till den rätta syran. Prova.

Obs att även dill och krondill har en lite syrlig smak som passar makrill.

Makrill smakar bäst – och är vanligast i butiken – under årets varmare del. Den är fetare på hösten.

Klassikern

Grillad makrill ackompanjerad av grillad fänkål. Du kan även kombinera makrill och fänkål i ett foliepaket som du lägger direkt på glöden.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp