Saltvattensfisk - Marulk
Saltvattensfisk

MARULK

Omöjlig att ta miste på, den är lika god som den är ful. Marulken är bred och tillplattad med överdimensionerat stort huvud och stor mun. De första fenstrålarna över huvudet bildar spröt och fungerar som ”fiskespön”. En marulk kan väga upp till 60 kilo, men stora exemplar har blivit sällsynta.

Tänk på

Marulk är en av flera fiskarter som – även om den har fått hög status på senare år – ibland har förekommit under det obskyra namnet ”kotlettfisk”.

Hur lagar man marulk?

Marulkens kött är så vitt, kraftigt och spänstigt att det påminner om hummer, du kan till och med behandla det som vanligt kött. Det klarar alldeles utmärkt att brottas med en fyllig rödvinssås och andra smaker som man brukar kombinera med kött. 

Tillaga helst i större bitar, som ”kotletter” eller ”biffar”. Smaken är lätt söt.

Kanske den enda fisken med ett kött som fungerar problemfritt på ett grillspett. Pensla spetten före grillning. Linda gärna in fiskköttet med bacon.

Den annorlunda och goda konsistensen gör marulk till en spännande ingrediens i blandade fiskrätter, i soppor, i grytor, osv – men det kanske är synd på en så rar fisk.

Marulk smakar bra året om.

Klassikern

Baconlindad marulksmedaljong med rödvinssås.

Kort om status:

Rödmärkt, tyvärr. Precis som många andra fiskar som lever på stora djup så förökar sig marulken mycket sakta.

Se filmen när fiskproffset Peppa Elmqvist filéar marulk

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp