Saltvattensfisk - Rocka
Saltvattensfisk

ROCKA

Det finns flera arter av rocka, men de exemplar du hittar i svenska fiskbutiken är oftast klorocka och knaggrocka. De är mycket lika, men klorockan har fler och kraftigare taggar.

Tänk på

Broskfiskar – hajar och rockor – har en fysionomi som gör att många arter helt enkelt inte är välsmakande, men rockvingar är en delikatess i många länder.

På svenska finns bara ett ord för hela den här familjen broskfiskar, men på engelska skiljer man på "ray" och "skate". De tidigare saknar (antydan till) ryggfena, har lång, tunn stjärt med taggar och lägger levande ungar – till exempel stingrocka. De senare har ryggfena i någon utsträckning, en mer spolformad kroppsform och lägger ägg, till exempel arterna som nämns ovan och som förekommer i svenska vatten.

Hur lagar man rocka?

På rockor används bara ”vingarna” och på större exemplar en del av stjärten.
Rockvingar kan stekas och kokas på motsvarande sätt som större plattfiskar.

Klassikern

Stekt rockavinge med skirat smör och kapris.

Kort om status:

Rödmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp