Saltvattensfisk - Sanktpersfisk
Saltvattensfisk

SANKTPERSFISK

En tillplattad, nästan rund fisk med stort huvud och taggig ryggfena. Den känns igen på en stor svart fläck på kroppen.

Tänk på

Om någon undrar så beror den stora svarta fläcken på att Sankte Per satte sin tumme där…

Hur lagar man sanktpersfisk?

En haussad delikatess i Sydeuropa där man helst grillar den. Den går under namnet ”Gallo”, tupp, på spanska. Grilla försiktigt, köttet är gott men också mycket magert och blir snabbt torrt.

När du grillar en hel fisk som den här: Se till att den är torr på ytan. Stryk på ett tunt lager olja (på fisken, grillen eller båda) precis före grillning. Ge fiskköttet/skinnet som ligger mot gallret tid att torka, hårdna och släppa från underlaget.

Servera med citron, färskt bröd och aioli eller en annan fet sås.

Klassikern

Kring medelhavet grillar man den, men generöst med smör från en stekpanna är inte alls fel. Och gurka lär vara ett magrare alternativ som passar bra till.

Kort om status:

Professional Secrets forskar kring detta och ber att få återkomma.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp