SanktpersfiskEn tillplattad, nästan rund fisk med stort huvud och taggig ryggfena. Den känns igen på en stor svart fläck på kroppen.
Bra att veta
Om någon undrar så beror den stora svarta fläcken på fiskens sida på att Sankte Per satte sin tumme där...
Hur lagar man sanktpersfisk?En haussad delikatess i Sydeuropa där man helst grillar den. Den går under namnet ”Gallo”, tupp, på spanska. Grilla försiktigt, köttet är gott men också mycket magert och blir snabbt torrt.
När du grillar en hel fisk som den här: Se till att den är torr på ytan. Stryk på ett tunt lager olja (på fisken, grillen eller båda) precis före grillning. Ge fiskköttet/skinnet som ligger mot gallret tid att torka, hårdna och släppa från underlaget. Servera med citron, färskt bröd och aioli eller en annan fet sås. Klassisk rätt - sanktpersfisk
Kring medelhavet grillar man den, men generöst med smör från en stekpanna är inte alls fel. Och gurka lär vara ett magrare alternativ som passar bra till.
|