SJÖTUNGA
Sjötunga är mycket lik sina släktingar rödtunga och bergtunga. De är alla tre långsträckta och högersidiga. Sjötungan känns igen på sin ovala, avlånga form och på små skäggtrådar på huvudets blindsida.
Tänk på
De här tre fiskarna kan ersätta varandra i ditt kök, men sjötungan anses vara finast och har ett fastare kött. Bergtungan är minst av de tre fiskarna och går ibland under namnet bergskädda.
Hur lagar man sjötunga?
Köttet är fast, vitt och gott och sjötunga kan användas till det mesta. Skinnet går inte att äta, be din handlare att flå den.
Sjötungan tål att vänta några dagar på tillagning, finsmakare och kunniga kockar menar att den är både lättare att flå och godare att äta efter några dagar på is. Fråga din handlare om exemplaret du köper.
Sjötunga, rödtunga och bergtunga är goda året om.
Klassikern
Sole meuniere, panerad i vetemjöl och stekt i smör. Med kokt potatis, smält smör, hackad persilja och citron. Eller gratinerad sjötunga i vitvinssås.
Kort om status:
MSC-märkt tunga är grönmärkt, i övrigt är den gul- eller rödmärkt. Även rödtunga – ”falsk sjötunga” – och bergtunga är rödmarkerade.