Saltvattensfisk - Ansjovis/Sardin/Skarpsill
Saltvattensfisk

ANSJOVIS/SARDIN/SKARPSILL

Skarpsillen i våra vatten är en liten sill som känns igen på de skarpa fjällen längs buken (och som gett den smeknamnet ”vassbuk”). Sardinen lever i varmare vatten

Tänk på

Det som du köper på burk i Sverige under namnet ansjovis är kryddad och inlagd skarpsill. Äkta anjovis på burk går under namnet sardell. Fiskarna är inte släkt, men resultatet efter kryddning och lagring är likartat.

Om det står ”anchovy” i ett utländskt recept så menar de den italienska varianten på ansjovis i olja, sardeller.

Mycket mer om hur och varför namnen förväxlas kan du läsa här.

Hur lagar man ansjovis?

Ansjovis och sardeller är utmärkta smakgivare. De tillför salt och kraftig umami till fiskrätter, färserad fisk, tomatsåser, köttbullar, risotto med mera.

Ägg i alla former är ett utmärkt tillbehör. Inte minst äggulan.

Färsk skarpsill är bäst under den kalla delen av året.

Ansjovis är en av basingredienserna i en klassisk gubbröra.

Klassikern

Gubbröra med ansjovis på knäckebröd. Och Janssons Frestelse.

Kort om status:

Grönmärkt i våra vatten.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp