Ansjovis vs sardeller

Alla älskar inte ansjovis. Det är inte så konstigt, något som är så smakrikt kan omöjligt älskas av alla. Sanningen är att en kock måste ha ett bra handlag med den här råvaran för att den inte ska slå ut alla andra smaker på tallriken. Det är inte alltid gästens fel att man hoppar över dem…

Ansjovis och sardeller

Det är lätt att blanda ihop de här två och det beror bland annat på att ”ansjovis” kan vara både en (1) fisk eller (2) konserv. Och på grund av dubbelt ologiska namnbyten blir det ännu mer invecklat än så:

 1. Fisken med namnet ansjovis är en mindre, avlägsen släkting till sill och rör sig lite längre söderut i Atlanten och i medelhavet. Men när du köper den filead på burk i olivolja så heter den sardell.
 2. Konserven som kallas ansjovis är däremot gjord på skarpsill (en närs släkting till sill) från svenska vatten. Den speciella Bohuslänska kryddningen innehåller bland annat kanel, kryddnejlika, kryddpeppar, kardemumma, sandelträ och svartpeppar.

"Anchovy" ofta fel

I engelska recept som översätts till svenska blir det ofta, på grund av namnen ovan, fel. Om det i det engelska receptet står "anchovies" så blir det gärna ansjovis på svenska, men det som menas är så gott som alltid den icke-Bohuslänska varianten, sardeller.

Umamibomb med mera

Ansjovis och sardeller är nästan allt på en gång: De muskulösa, feta små fiskarna har en umamimättad smak som bara kan komma från havets djup. Det är därför de inlagda små fiskarna måste användas med försiktighet och känsla.

Fisken ansjovis

Den bästa ansjovisen – om du inte äter den nyfångad och nygrillad under ett parasoll vid medelhavet – är den som är inlagd i salt (…och som då heter ”sardell”). Smaken blir lite mindre mättad och fräschare än när de saltade filéerna ligger i ett skyddande lager olja.

Konservera i olja

De finaste ansjovisarna har konserverats hela i salt (se ovan) och får gärna ligga en stund, ca 10 minuter, i vatten innan du serverar dem. Om några blir över så kan du konservera dem ytterligare en tid genom att täcka dem med olivolja.

Salta mindre

Kom ihåg att hålla igen på saltet i alla rätter där det ska tillföras små, salta fiskfiléer.

Inlagd skarpsill

Svensk ansjovis – det vill säga skarpsill i kryddig inläggning – är gott:

 • Som tongivande ingrediens i Janssons berömda frestelse.
 • Till ägg i alla former.
 • I gubbröra, kärringröra, sillsallad, med flera. Som huvudingrediens eller som krydda.

Ansjovis i olja

När du köper ansjovis i olja under namnet sardeller, lägg lite pengar på en bra sort. Häll inte bort oljan, den har sugit upp massor av det goda från de salta filéerna. Använd dem:

 • På pizzan och på din wienerschnitzel tillsammans med kapris.
 • Till ägg i alla former..
 • I tomatsåsen. Den smälter undan och ger större smak och djup – men det ska vara så lite att ”fiskigheten” inte ens går att upptäcka.
 • I dressingen till caesarsallad.
 • I köttfärsen till köttbullar och hamburgare. Framför allt bullar och burgare gjorda på sämre kött behöver en umamiboost.

Älska bagna cauda!

Namnet på den här dippen betyder ”varmt bad” och är världens enklaste plock/förrätt för gäster som behöver få i sig salt och vätska. Gör så här:

 • Smält en eller två stora vitlöksklyftor och några filéer ansjovis i en blandning av smör och olivolja. Mosa till en röra.
 • Fyll en tallrik med en snygg kreation gjord på kokta potatisar, tunna skivor kål (rå), skivat kokt ägg, lättkokt (varför inte ångkokt) selleri. Eller testa med i princip vilka lätt kokta primörer som helst.
 • Droppa lite av den varma såsen över munsbitarna allteftersom du och gästerna äter dem. På så sätt slipper gästerna som inte tycker om ansjovis (alltså ”sardeller”) undan…

God ekonomi

Att köpa ansjovis och/eller sardeller lönar sig. En liten burk räcker till smaksensationer för ett stort sällskap.

God dryck

Ansjovis 1 (se ovan) trivs ofta med rosévin. Ansjovis 2 (se ovan)  trivs med öl och nubbe. Mer om de här små matfiskarna kan du läsa här.

 

ansjovis sadreller
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp