Saltvattensfisk - Skoläst
Saltvattensfisk

SKOLÄST

En ful fisk som lever på djupa vatten i Atlanten. Skolästen har ett stort huvud och en avsmalnande kropp, som slutar i en svans. Den har små fjäll och en skäggtöm. Kroppsfärgen är gråbrun, ibland med svarta fenor.

Tänk på

En fullvuxen skoläst kan bli över metern lång, men väger ändå knappt över ett och ett halvt kilo eftersom ”svansen” är så tunn.

Hur lagar man skoläst?

En fisk som – kanske på grund av sitt ofördelaktiga utseende, liksom marulken en gång i tiden – väntar på sitt genombrott i Sverige. I Spanien (där man äter mest fisk i Europa) är den uppskattad under namnet Granadero.

Köttet faller lätt isär men blir fint i folie- eller bakpapperspaket i ugnen. Tänk på att övriga ingredienser i paketet ska vara finfördelade så att allt blir klart samtidigt.

Klassikern

Stekt i olivolja och vitlök. Servera med pommes frites och aioli.

Kort om status:

Rödlistad på grund av bottentrålning i kombination med långsam reproduktion.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp