Saltvattensfisk - Vitling
Saltvattensfisk

VITLING

En torskfisk som känns igen på att vuxna exemplar saknar skäggtöm och på att de tre ryggfenorna har vuxit ihop till två. Den liknar kolja, men är mindre och saknar mörk fläck ovanför bröstfenorna. En vitling har överbett och spetsig nos.

Tänk på

Lätt att förväxla med kolja.

Hur lagar man vitling?

En god matfisk med ungefär samma egenskaper som torsk, även om den är mindre. Det fina, vita köttet faller lätt sönder vilket gör den lämplig för gratänger, fiskfärs och för panering som gör den lättare att hantera.

En vitlingfilé är oftast relativt liten och tunn. Om du helt enkelt klappar in fisken med salt en halv/hel timme före tillagning så får du nästan samma effekt som när du lägger större bitar (av t ex torskrygg) i saltlag.

Vitling är finast från september till april. Den är bäst färsk, men säljs även soltorkad, salttorkad, rökt och djupfryst.

Klassikern

Panerad, stekt och med en snabbt tillredd sås på ansjovis, grädde och gräslök.

Kort om status:

Vitling är gulmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Saltvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp