Skaldjur - Bläckfisk, tioarmad
Skaldjur

BLÄCKFISK, TIOARMAD

Engelskan – som liksom svenskan saknar namn för olika typer av bläckfisk – har anammat namnet ”Calamari” för det här djuret. Kalamar skulle fungera fint på svenska, tycker vi på PS.

Tioarmad bläckfisk har en strömlinjeformad och avlång kropp och korta ben, där ett par ofta är längre än de andra åtta. Den är en duktig simmare och uppträder i stim.

Tänk på

Tioarmad bläckfisk är oftast mörare i köttet och lättare att tillaga än åttaarmad.

Det tunna köttet blir bäst vid snabb tillagning på hög värme. För åttaarmad bläckfisk gäller det motsatta. (Medellång koktid ger i båda fall ett gummiliknande resultat.)

Hur lagar man bläckfisk?

Kroppen – ”huvudet” – ska tömmas på inälvor och på det lilla tunna, böjliga skelettet. Lägg ett snitt under ögonen – känn med fingrarna där det är mjukt – så att du har som en krans med tentakler. ”Näbben”, där tentaklerna möts, ska tas bort. 

Större exemplar har en tunn hinna som du också kan ta bort under rinnande, kallt vatten.

Grilla gärna kalamar på ett hett galler.

Kalamarens avlånga kropp är perfekt för fyllningar. De flesta av recepten kring medelhavet innehåller ris och/eller brödsmulor, olivolja, vitlök, lök och storbladig persilja Även rökt fläsk och köttfärs förekommer.

Små kalamares går fortare att tillaga och blir mörare – men tänk på att de krymper ytterligare vid tillagning. De kan falla ner mellan springorna om du grillar dem på ett glest galler.

Konsten att grilla bläckfisk.

Klassikern

Calamares a la Romana, friterade bläckfiskringar. I Spanien serveras de med endast citron och salt. I USA med ett urval dipsåser, i Mexico med starka chilisåser, i Turkiet och Grekland med respektive lands variant på Tzatziki.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp